Hôtel de l'Espérance

't Kasteeltje,Vredegerecht, politiecommissariaat en stadhuis

Beschrijving

Het voormalige Hôtel de l'Espérance, ten tijde van de bescherming gekend als 't Kasteeltje, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde van ’t Kasteeltje als volgt werd gemotiveerd: “als waardevolle getuigenis van de historische wederopbouwarchitectuur te Nieuwpoort in de jaren 1920-1925; als representatief voorbeeld van benaderende reconstructies van de vooroorlogse toestand.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000509, Drie monumenten, advies KCML (1985).

't Kasteeltje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

in casu cultuurhistorische waarde

Hoogstraat 2, Langestraat 78 (Nieuwpoort)
Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in het begin van de jaren 1920. Volgens oude foto, vrij getrouwe reconstructie van het vooroorlogs uitzicht in regionale Vlaamse-renaissancestijl van 1603. L-vormig hoekgebouw van twee bouwlagen boven verhoogde begane grond. Hoofdvleugel van vijf traveeën uitziend op Langestraat; rechts zijtrapgevel en haakse zijvleugel van twee traveeën. Links, bijbouw met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen en kort overstekend zadeldak.