Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Stadskern Veurne

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stadskern, stadswoning en hoofdgebouw handboogschutters

De bescherming als stadsgezicht omvat de stadskern van Veurne.

Waarden

De stadskern van Veurne is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, historische in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: als zijnde een stadskern met een bewaard middeleeuws stratenpatroon, waaruit de vroegste stadsontwikkeling nog af te lezen is. Bovendien zijn de interessante gevelwanden relevant voor de evoluerende stedelijke architectuur te Veurne, die hier tot de 13de eeuw opklimt.

Stadskern Veurne

Appelmarkt, Astridlaan, Blauwe Nonnenstraat, Boterweegschaalstraat, Citernestraat, Dan. De Haenelaan, Grote Markt, Handboogstraat, Heldenplein, Houtmarkt, Kaatsspelplaats, Noordstraat, Ooststraat, Oratoriestraat, Pannestraat, Paviljoenstraat, Scholasterstraat, Sint-Niklaasplaats, Sint-Walburgapark, Sint-Walburgastraat, Smissestraat, Spaans Kwartier, Vleeshouwersstraat, Witte Kanunnikstraat, Zuidstraat, Zwarte Nonnenstraat (Veurne)
De stadskern van Veurne bewaart een middeleeuws stratenpatroon, waaruit de vroegste stadsontwikkeling nog af te lezen is. Interessante gevelwanden zijn relevant voor de evoluerende stedelijke architectuur, die hier tot de 13de eeuw opklimt.

Is de omvattende bescherming van

19de-eeuwse stadswoning

Kaatsspelplaats 4 (Veurne)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.

Apotheek De Hert

Grote Markt 15 (Veurne)
Getrouwe en gedetailleerde imitatie van de regionale renaissance architectuur in Veurne, gedateerd 1906 door middel van sierankers, naar ontwerp van architect A. Dumont (De Panne).

Arbeiderswoning

Oratoriestraat 3 (Veurne)
Arbeiderswoning oorspronkelijk aansluitend bij, heden gesloopt, haaks rijtje analoge huizen; daterend van 1844 wanneer magazijn verbouwd tot drie woonhuizen.

Arbeiderswoningen

Zwarte Nonnenstraat 30, 36, 40-42 (Veurne)
Arbeiderswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, zie nummer 36, 40-42 respectievelijk gedateerd 1879 en 1881 door middel van gevelstenen.

Borstbeeld Karel Cogge

Noordstraat (Veurne)
Gedenkteken met borstbeeld van Karel Cogge, van de hand van beeldhouwer Jules Lagae. Cogge speelde een cruciale rol in de onderwaterzetting van de IJzervlakte aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Burgemeesterswoning

Pannestraat 3 (Veurne)
Voormalige burgemeesterswoning; sedert 1851, Vrije kleuterschool der zusters van de Heilige gehoorzaamheid. Laatclassicistisch herenhuis naar ontwerp van architect Grawez van 1821.

Zwarte Nonnenstraat 4 (Veurne)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op arduinen plint; hartvormige muurankers.

Zwarte Nonnenstraat 46 (Veurne)
Breedhuis van twee bouwlagen met ongelijke travee-indeling, vijf traveeën op begane grond en vier traveeën op bovenverdieping, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; 19de-eeuwse aanpassingen, zie vermoedelijk doorgetrokken vensters en opsplitsing in twee enkelhuizen.

Zwarte Nonnenstraat 16 (Veurne)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (?) met 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen.

Zwarte Nonnenstraat 17 (Veurne)
Hoekhuis bij Citernestraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; gebouwd op oudere kern van 1841-1846, zie aanhorigheden en bewaarde halfronde nissen in onderbouw van linker zijpuntgevel.

Zwarte Nonnenstraat 18 (Veurne)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw (?).

Zwarte Nonnenstraat 9-11 (Veurne)
Oorspronkelijk twee woningen, thans één burgerhuis met rococo-inslag, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgevat als een verankerde gele baksteenbouw.

Vleeshouwersstraat 14 (Veurne)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak (pannen).

Vleeshouwersstraat 17 (Veurne)
Classicistisch getint dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Pannestraat 38 (Veurne)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak, in kern opklimmend tot 18de eeuw.

Noordstraat 51 (Veurne)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); verdwenen jaarsteen 1749, zie tekening van de "Mission du Ministère des Sciences et des Arts" van 1917. Baksteenbouw met recentere beschilderde plint van arduin. Classicistische pilastergevel met geprofileerde kroonlijst en panelen op borstwering.

Noordstraat 53 (Veurne)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Noordstraat 27 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Voor 1910, kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) met 19de-eeuwse gevelordonnantie volgens oude foto; vernieuwd in 1910 naar ontwerp van J. Dumont (?).

Noordstraat 13-15 (Veurne)
In zijn huidige vorm, breedhuis onder zadeldak (flauwe helling, mechanische pannen). Tekening van toestand in 1914 verwijst naar oude 17de-eeuwse kern.

Kaatsspelplaats 3 (Veurne)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw met 20ste-eeuwse aanpassingen.

Houtmarkt 9-10 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Houtmarkt 13 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw.

Grote Markt 10 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw.

Grote Markt 25 (Veurne)
Breedhuis met een bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Noordstraat 9 (Veurne)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Classicistische pilastergevel voorzien van 19de-eeuwse gevelcementering met schijnvoegen.

Burgerhuis van het type breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 18de eeuw of ouder (?) te oordelen naar steile dakhelling; 19de-eeuwse gevelordonnantie.

Zwarte Nonnenstraat 7 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (mechanische pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Zwarte Nonnenstraat 13 (Veurne)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (uitbouw van achtergevel) (nok parallel aan de straat. mechanische pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw. Lager zittende muurvlechtingen in linkerzijgevel wijzen op nog oudere kern.

Zwarte Nonnenstraat 35 (Veurne)
Burgerhuis met rococo inslag. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Appelmarkt 8 (Veurne)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 18de eeuw (?) met aanpassingen uit de 19de eeuw en van 1922.

Burgerhuis Die Swaene

Grote Markt 22 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Wederopbouwarchitectuur van kort na Eerste Wereldoorlog.

Burgerhuis gedateerd 1706

Pannestraat 26 (Veurne)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1706 via jaarankers van de steigergatvullingen.

Burgerhuis gedateerd 1736

Vleeshouwersstraat 35 (Veurne)
Deels vrijstaand burgerhuis met links tuin op hoek bij Daniël De Haenelaan. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot 1736 volgens muurankers; laatst genoemde in de vorm van initialen P.D.G.L. op bovenverdieping.

Burgerhuis gedateerd 1760

Vleeshouwersstraat 33 (Veurne)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gedateerd 1760 door middel van muurankers.

Burgerhuis gedateerd 1766

Sint-Walburgapark 4 (Veurne)
Burgerhuis met voortuin; begroende tuinmuur met tudorboogdeur. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan het park, pannen) met kort overstekende dakrand op houten consooltjes en hanggoot, gedateerd 1766 door middel van muurankers.

Burgerhuis met trapgevel

Zwarte Nonnenstraat 24 (Veurne)
Hoog en smal diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Burgerhuis Sint-Hubert

Grote Markt 21 (Veurne)
Classicistisch hoekhuis van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Burgerhuis tegen de Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaasplaats 1 (Veurne)
Gebouwd in noordwestelijke oksel van westtoren met noordelijke zijbeuk van Sint-Niklaaskerk. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1771 door middel van muurankers; 19de-eeuwse gevelordonnantie en recente restauratie.

Burgerhuis uit 1836

Pannestraat 42 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), van 1836.

Burgerhuis uit 1884

Ooststraat 20 (Veurne)
Burgerhuis uit 1884, gelegen recht tegenover Kaatsspelplaats van waaruit het als blikvanger fungeert.

Burgerhuis uit begin 20ste eeuw

Zwarte Nonnenstraat 5 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Burgerhuis uit de 19de eeuw

Vleeshouwersstraat 5 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk oudere kern volgens aangepaste dakhelling door bijkomende halve verdieping en vernieuwd parement van bovenverdieping (19de eeuw).

Sint-Walburgapark 5 (Veurne)
Typisch 19de-eeuws burgerhuis tussen voortuintjes; gelegen schuin tegenover de kiosk. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het park, mechanische pannen).

Burgerhuis van 1763

Zwarte Nonnenstraat 6 (Veurne)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gedateerd 1763 door middel van muurankers.

Burgerhuis, restant klooster der Penitenten

Pannestraat 34-36 (Veurne)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) links en rechts begrensd door een trapgevel met aandak. Oude kern uit de 17de eeuw(?) met 19de-eeuwse gevelordonnantie.

Burgerhuizen

Ooststraat 8 (Veurne)
Twee diephuizen gelegen recht tegenover de Sint-Niklaasplaats. Links, klokgevel met overhoeks topstuk, van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). In kern opklimmend tot de 17de eeuw (?) met recentere aanpassingen onder meer jongere klokgevel (?).

Burgerhuizen

Noordstraat 10-12 (Veurne)
Geheel van twee breedhuizen vooruitspringend ten opzichte van de rooilijn. Bakstenen lijstgevel van zes traveeën + twee afgeschuinde hoektraveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de jaren 1920.

Burgerhuizen met 18de-eeuwse kern

Vleeshouwersstraat 29-31 (Veurne)
Twee analoge breedhuizen van respectievelijk drie en zes traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Circulaire burcht

Citernestraat, Grote Markt, Scholasterstraat, Witte Kanunnikstraat (Veurne)
Vluchtburchten, wijkplaatsen voor de plaatselijke bevolking, zijn geïnstalleerd op initiatief van de Vlaamse graaf Boudewijn II en bedoeld om aan de impact van de Noormanneninvallen te weerstaan. De sporen van deze ronde burcht (diameter: 180 m) zijn bewaard in het stratenpatroon van de binnenstad.

Classicistisch burgerhuis met waterstraatje

Vleeshouwersstraat 16 (Veurne)
Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Classicistisch herenhuis

Vleeshouwersstraat 18 (Veurne)
Mooi classicistisch herenhuis gelegen recht tegenover de Zwarte Nonnenstraat. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met bepleisterde hoekstenen, op bepleisterde en grijsgeschilderde plint van natuursteen.

Classicistisch herenhuis met koetshuis

Zwarte Nonnenstraat 8 (Veurne)
Classicistisch herenhuis met twee jongere zijvleugels gegroepeerd rondom gekasseide rechthoekige binnenkoer met muur en gietijzeren hek aan straatzijde. Ommuurde achtertuin.

Eclectisch burger- en winkelhuis Huize Van Der Heyde

Appelmarkt 4 (Veurne)
Eclectisch eenheidsproject van een woonhuis met winkel, te dateren omstreeks 1940-1946 en gebouwd naar ontwerp van C. Van Elslande. Diep- en breedhuis van twee bouwlagen respectievelijk met trapgevel van vier- en lijstgevel van drie traveeën: onder zadeldak.

Eclectische winkel

Ooststraat 18 (Veurne)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1920 door middel van muurankers. Vermoedelijk deels gebouwd op oude kern van diephuis aangegeven door afgewolfd hoger dakgedeelte rechts. Eclectische wederopbouwarchitectuur, naar ontwerp van C. Van Elslande.

Gebouw van de nachtwacht Hoge Wacht

Grote Markt 9 (Veurne)
Eertijds gebouw van de nachtwacht, heden Kamer voor Handel en Nijverheid; gelegen op zuidoostelijke markthoek bij Appelmarkt. Gebouwd in 1636 op kosten van de kasselrij. Herstellingswerken eind 19de eeuw onder leiding van architect J. Vinck (Veurne). Restauratie in 1967-1968 onder leiding van architect S. Smis (Oostende) voornamelijk met betrekking tot huistoren.

Gedenkplaten militaire en burgerlijke doden

Grote Markt 29, Heldenplein (Veurne)
Gedenkplaten voor de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog uit Veurne met een gedenkplaat ter ere van Koning Albert.

Herberg De Botermand

Grote Markt 7 (Veurne)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen). Oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Herberg De Kroon uit 1863

Grote Markt 8 (Veurne)
"De Kroon", gelegen op hoek bij Appelmarkt. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), van 1863. Aan de kant van de Appelmarkt is er een gedenkteken ter herinnering aan generaal Michel en zijn rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Herberg De Ploeg

Sint-Walburgapark 3 (Veurne)
Het geheel bestaat uit een aan het park gelegen herberg met woning met gaaf bewaarde 18de-eeuwse gedeelten, een ommuurde tuin en een bijgebouw aan Pannestraatzijde.

Herberg Die Nobele Rose

Noordstraat 11 (Veurne)
Trapgevel met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1575 door middel van cartouche in geveltop en 1572 door middel van balkslof van benedenverdieping. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven er belangrijke personaliteiten en raakte het gebouw deels vernield. Het gebouw werd hersteld naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque.

Herberg Fortuintje-Estaminet

Appelmarkt 1 (Veurne)
Herberg gebouwd in zuidwestelijke oksel van westtoren en zuidelijke zijbeuk van de Sint-Niklaaskerk. Hoekhuis van één travee + een afgeschuinde hoektravee + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) afgewolfd op de hoek, uit de 19de eeuw.

Herenhuis

Zwarte Nonnenstraat 19 (Veurne)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1839 in opdracht van de heer Caerel Cornille op de plaats waar voordien twee kleinere woningen stonden.

Herenhuis

Zwarte Nonnenstraat 20 (Veurne)
Herenhuis in rococostijl. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlage, Onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) met twee houten dakkapellen, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen pilastergevel met geprofileerde kroonlijst.

Herenhuis

Pannestraat 5 (Veurne)
Herenhuis met rococo inslag, gedateerd 1759 door middel van cartouche. Enkelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gele baksteenbouw met versierde muurankers, op arduinen sokkel.

Herenhuis

Noordstraat 28-30 (Veurne)
Herenhuis uit de 19de eeuw, thans opgesplitst in winkel en burgerhuis. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met twee dakvensters, uit de eerste helft van de 17de eeuw; deels gereconstrueerd en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw.

Herenhuis

Noordstraat 34-36 (Veurne)
Herenhuis met rococo inslag. Huidig uitzicht respectievelijk van 1756, 1841, 1863 en 20ste eeuw. Uitzicht circa 1841: lage linker vleugel van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) + lage poorttravee + rechter vleugel met lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van 1756 volgens bewaarde gevelsteen.

Herenhuis

Noordstraat 38 (Veurne)
Herenhuis op hoek bij Astridlaan waaraan ommuurde tuin paalt. Gesmeed ijzeren hangbel en gietijzeren voetschraper links van deur.

Herenhuis en opslagplaats

Pannestraat 19 (Veurne)
Herenhuis met voormalig magazijn aan de Astridlaan.

Herenhuis met koetshuis

Noordstraat 32 (Veurne)
Vrij imposant herenhuis met neoclassicistische inslag, uit de 19de eeuw. Achterliggende tuin. Toegang via gietijzeren hek tussen gecementeerde pijlers links van straatgevel. Vierkant gebouw van twee bouwlagen onder schilddak (pannen).

Herenhuis uit 1625

Houtmarkt 5-6 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1625 door middel van uitgewerkte muurankers; thans opgesplitst in twee enkelhuizen.

Het Klokje

Noordstraat 8 (Veurne)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel.

Hoekhuis

Zuidstraat 1 (Veurne)
Ten opzichte van de algemene rooilijn vooruitspringend hoekhuis bij Vleeshouwersstraat, aldus getuigend van vroeger straatbeeld en tevens blikvanger vanaf Grote Markt wegens ligging in bocht. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw met 19de-eeuwse gevelordonnantie.

Hoekhuis

Pannestraat 24 (Veurne)
Hoekhuis van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Restauratiewerken in 1974 onder leiding van architect W. Ingelaere (Poperinge) met betrekking tot gevels (gedecapeerd), bedaking (hersteld) en houtwerk.

Hoekhuis

Pannestraat 25 (Veurne)
Hoekhuisje, oorspronkelijk met puntgevel van drie traveeën en één bouwlaag, zie bewaard linker aandak met muurvlechtingen; volgens bouwaanvraag, in 1788 bovenaan rechts verbreed met één travee door koppeling aan het rechter woonhuis (nummer 23), waarbij het rechter aandak verdween. In kern opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw (?).

Hoekhuis

Houtmarkt 4 (Veurne)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het plein, Vlaamse pannen).

Hoekhuis

Kaatsspelplaats 1-2, Ooststraat 13 (Veurne)
Hoekgebouw met rococo-inslag van twee bouwlagen van vier traveeën aan de zijde van de Ooststraat en negen traveeën onder zadeldak, afgewolfd boven afgeronde hoek, uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Hoekhuis

Grote Markt 20 (Veurne)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Oude kern uit de tweede helft van de 17de eeuw (?).

Hoekhuis bij toegangspoort van Sint-Walburgapark

Zwarte Nonnenstraat 15 (Veurne)
Klein hoekhuis bij toegangspoort van Sint-Walburgapark. Diephuis met trapgevel van anderhalve travee en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met hanggoot, vermoedelijk uit de jaren 1920.

Hoekhuis naar ontwerp van C. Van Elslande

Ooststraat 1 (Veurne)
Hoekhuis bij Sint-Niklaasplaats; ijzeren uithangbord. Vijf traveeën onder meer afgeschuinde hoek- en deurtraveeën onder overstek, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met twee dakkapellen voorzien van oeil-de-boeuf, gedateerd 1921 door middel van gevelsteen; naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne).

Hoekhuizen

Zwarte Nonnenstraat 12-14 (Veurne)
Twee gelijke hoekhuizen bij Spaans Kwartier. Respectievelijk vier + vier traveeën en drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (respectievelijk mechanische en Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.

Hoofdgebouw van het gildehof der handboogschutters

Handboogstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw (?); aangepaste rechthoekige muuropeningen uit 19de en 20ste eeuw.

Huis 't Muzekot

Zwarte Nonnenstraat 1 (Veurne)
Hoekhuis bij Vleeshouwersstraat, eertijds zogenaamd 't Roo Leeuwken (voor 1570), De Drie Coninghen en heden 't Muzekot. Diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1570 door middel van muurankers en 1634 door middel van cartouche. Verankerde baksteenbouw met oudst gedateerde Veurnse trapgevel.

Huis De gouden Poorte, restant klooster der Penitenten

Zwarte Nonnenstraat 34 (Veurne)
Alleenstaand huis met beboomd voortuintje. Gedeelte uit de eerste helft van de 17de eeuw (?) rechts en lager gedeelte uit de tweede helft van de 17de eeuw (?) links.

Huis De Hoorn

Appelmarkt 3 (Veurne)
Hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de markt, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Huis De Valk

Grote Markt 26 (Veurne)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1624 volgens jaartal uitgesneden in baksteenvulling van boogvelden van geveltopvensters.

Huizenrij naar ontwerp van C. Van Elslande

Ooststraat 15-23 (Veurne)
Heropgebouwde huizenrij naar ontwerp van architect C. Van Elslande van circa 1920. Breedhuizen van twee a zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Kiosk in Sint-Walburgapark

Sint-Walburgapark (Veurne)
Het stadsbestuur besliste in 1898 om de ‘Openbare Hof ter Citerneplaats’ om te vormen tot een volwaardig stadspark. Stadsarchitect Jozef Vinck werd belast met het ontwerp van het park alsook een houten muziekkiosk in het ‘Sint-Walburgahof’. In 1899 werd de metalen kiosk ingehuldigd. Op het dak werd een vergulde lier geplaatst. De gietijzeren zuiltjes werden geleverd door de firma A. Fontaine uit Mariamont.

Klooster der Zwarte Zusters

Zwarte Nonnenstraat 28 (Veurne)
Begin 16de eeuw, vestiging van het klooster alhier; vergroot in 1521 en 1523 respectievelijk door aankoop van verschillende huizen en stadsgrond zogenaamd "Ouden Zak". Tot circa 1688, toewijding aan verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen; sedert 1640, ook meisjesschool.

Landhuis en belfort

Grote Markt 29 (Veurne)
Architecturaal en historisch belangrijk ensemble op noordelijke marktzijde; vormt hoek met voormalige conciërgewoning of huidig Stadhuis op westelijke zijde. Achtergevels en Belfort zien uit op Sint-Walburgapark en Heldenplein. Voormalig Landhuis met ingewerkte kapel, gebouwd in 1613-1621. Hoofdgebouw met voorgevel van negen traveeën en rechter zijgevel van drie traveeën.

Nationale Bank

Noordstraat 16-18 (Veurne)
Bankgebouw op U-vormig grondplan in neo-Vlaamse-renaissancestijl met lokale inslag, gedateerd 1923 door middel van cartouche en gesigneerd architect C. Van Elslande (Veurne) in gevelsteen links van poort.

Neoclassicistisch herenhuis

Noordstraat 55 (Veurne)
Neoclassicistisch dubbelhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met grijsbeschilderde plint.

Noordstraat 29 (Veurne)
Neoclassicistisch herenhuis, thans bankinstelling volgens ijzeren en recenter uithangbord. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1849.

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Ooststraat 3-11 (Veurne)
Neoclassicistisch getinte eenheidsbebouwing uit de 19de eeuw, tussen Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats. Gecementeerde en gedecapeerde lijstgevels van drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), afgewolfd boven beide afgeronde hoektraveeën (nummer 3, 11).

Openbare pomp

Grote Markt (Veurne)
De pompzuil, vervaardigd van Ecaussinesteen, staat op een vierzijdige arduinen sokkel. Het geheel bestaat uit een licht conische zuil van de Toscaanse orde, verlevendigd met drie brede gladde ringen en bezet met evenwijdige banden versierd met gestileerde aflopende waterdruppels. Ter hoogte van de onderste gladde band is de neus van de pomp aangebracht. De afzonderlijke emmerhaak is met drie sierlijk gebogen steunen aan de pompzuil bevestigd.

Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt, Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats met dominerende westtoren. Oudste vermelding van 1120. Tot de Franse Revolutie bediend door monniken van de Sint-Niklaasabdij. Baksteenbouw; gebruik van ijzerzandsteen voor onderbouw van zuidelijke zijbeukgevel; kalksteen voor lagen afgewisseld met baksteen in noordelijke zijbeukgevel en zuidelijke transeptgevel, voor grootste gedeelte van zuidelijke zijbeukgevel en voor bovengedeelte van westportaal; Doornikse steen voor onderbouw van laatstgenoemde.

Parochiekerk Sint-Walburga

Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.

Pastorie Sint-Walburgaparochie

Zwarte Nonnenstraat 39 (Veurne)
Hoekhuis bij driesprong met Panne- en Witte Kanunnikenstraat; ommuurde tuin uitziend op Sint-Walburgapark en laatst genoemde straat.

Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.

Sint-Jansgasthuis

Houtmarkt 1, 14 (Veurne)
Eertijds ook zogenaamd "Noordgasthuis" naar de oorspronkelijke vestigingsplaats buiten de Noordpoort. Oudste vermelding van 1255.

Spaans Paviljoen

Ooststraat 2 (Veurne)
Gotisch hoekgebouw bij Grote Markt. Als stadhuis gebouwd in 1448-1452; uitgebreid circa 1530 met nieuwe vleugel aan oostelijke straatzijde. Na 1586, diverse bestemmingen onder meer verblijfplaats van Spaans garnizoen, zie in voege gebleven benaming; thans Vredegerecht. Restauratiewerken in 1890 onder leiding van architect J. Vinck (Veurne).

Stadhuis Veurne

Grote Markt 27 (Veurne)
Stadhuis gelegen op westelijke marktzijde, en een hoek vormend met het voormalig landhuis, waarvan het tevens oorspronkelijk de conciërgewoning was. Bakstenen gebouw met twee analoge vleugels van respectievelijk vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien).

Stadswoning

Zwarte Nonnenstraat 3 (Veurne)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Vermoedelijk oude kern uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw (?) aangegeven door verdiepte korfbogige- en getoogde vensteromlijstingen met kwartholbeloop, en rechts aandak met muurvlechtingen; 19de-eeuwse gevelaanpassingen.

Stadswoning

Appelmarkt 9 (Veurne)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw.

Stadswoning

Boterweegschaalstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.

Stadswoning met winkel

Grote Markt 17 (Veurne)
Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw (?).

Stadswoning met 16de-eeuwse kern

Ooststraat 10 (Veurne)
Diephuis van oorspronkelijk twee traveeën, thans drie traveeën wegens verbreding links, en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw met 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen.

Stadswoning met classicistische pilastergevel

Noordstraat 1 (Veurne)
Bakstenen breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Classicistische pilastergevel met geprofileerde bakstenen kroonlijst.

Stadswoning met houten winkelpui

Noordstraat 7 (Veurne)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Witbeschilderde, gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen, met houten winkelpui uit eerste kwart 20ste eeuw

Stadswoning met overwelfde doorgang

Ooststraat 26 (Veurne)
Gebouwd eind 17de eeuw op stadseigendom van vervallen woonhuis, verkocht in 1688 met toelating aan de koper boven het Handboogstraatje te bouwen tot tegen de gevel van de links gelegen voormalige herberg zogenaamd "den papegaey", op voorwaarde "onder d'eerste stagie te laeten een passage daer een man te peerde can passeeren". Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Stadswoning met trapgevel

Appelmarkt 2 (Veurne)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), gedateerd 1642 door middel van gevelcartouche, doch met 19de-eeuwse gevelordonnantie.

Stadswoning met winkelpui

Noordstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?); echter vermoedelijk oudere kern volgens verhoogde begane grond (kelder) en gecementeerd aandak links.

Noordstraat 4 (Veurne)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Vermoedelijk oude 18de-eeuwse kern aangegeven door verlaagd aandak links en gebogen dakgedeelte links.

Stadswoning naar ontwerp van C. Van Elslande

Noordstraat 2 (Veurne)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), naar ontwerp van architect C. Van Elslande (Veurne) van 1921. Bakstenen lijstgevel met sierankers. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de regionale renaissancevormgeving.

Stadswoning naar ontwerp van J. Vinck 1920

Noordstraat 5 (Veurne)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne) van 1920. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de lokale architectuur uit de eerste helft van de 18de eeuw met inslag van de Lodewijk XIV-stijl.

Stadswoningen in wederopbouwarchitectuur

Grote Markt 30-33, 34 (Veurne)
Wederopbouwarchitectuur tengevolge verwoesting tijdens Eerste Wereldoorlog. Diephuizen van twee (nummers 30, 33,34) en drie traveeën (nummers 31, 31) en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen).

Vleeshuis

Grote Markt 1 (Veurne)
Het oude Vleeshuis op de noordelijke marktzijde werd in 1609 afgebroken. In 1615 bekostigde de kasselrij de bouw van het Vleeshuis op de oostelijke marktzijde, op de rechter hoek bij de Ooststraat.

Wezengesticht der Heilige Moeder Gods

Pannestraat 9-17 (Veurne)
Meisjesweeshuis gesticht door juffrouw Catharina de Geest in 1675 in haar woning in de Pannestraat. De resterende gebouwen van het complex klimmen op tot de 19de eeuw en omvatten een voormalig schoolgebouw, nu opgesplitst in rijhuizen van het enkelhuistype van drie traveeën en twee bouwlagen, en de neoclassicistische puntgevel van de voormalige kapel van 1841.

Winkel

Grote Markt 16 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak (leien, pannen) met twee dakkapellen, uit de 19de eeuw.

Winkel

Grote Markt 2 (Veurne)
In zijn huidige vorm, breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Verankerde baksteenbouw. Oude 18de-eeuwse kern (?) volgens bewaarde tudorboogvensters met geprofileerd beloop op tweede bouwlaag. Aangepast in 1877 naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne)