Dorpskom Assebroek

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 28-11-1978 tot heden

Straat Pastoor Verhaegheplein, Kerklaan, Jacobus Roelofstraat
Locatie Jacobus Roelofstraat, Kerklaan, Pastoor Verhaegheplein (Brugge)

Dorpskom Assebroek

Jacobus Roelofstraat, Kerklaan, Pastoor Verhaegheplein (Brugge)

De dorpskom van Assebroek situeert zich rond het Pastoor Verhaegheplein omgeven door 19de-eeuwse dorpswoningen en de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis met kerkhof.

't Leenhof

Pastoor Verhaegheplein 23, Brugge (West-Vlaanderen)

"'T LEENHOF" zie opschrift, voormalig neerhof van het "Leenhof", voor het eerst vermeld in 1201. Behoort tot het dorpsgezicht, beschermd bij K.B. van 28/11/1978. Dit leen was het belangrijkste van Assebroek en was afhankelijk van de Burg van Brugge.

Gemeenteschool voor jongens

Pastoor Verhaegheplein 7-9, Brugge (West-Vlaanderen)

Voormalige gemeenteschool voor jongens, gebouwd in 1881, heden in gebruik als woning. Behoort tot het dorpsgezicht, beschermd bij K.B. van 28/11/1978. De school, met bijhorende woning voor de onderwijzer, is ontworpen door architect René Buyck (Brugge) en had oorspronkelijk zeven traveeën.

Halfvrijstaande dorpswoning

Pastoor Verhaegheplein 3, Brugge (West-Vlaanderen)

Halfvrijstaande woning, enkelhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw maar mogelijk met oudere kern, zie vlechtingen in de linkerzijgevel.

Hoekhuis met de Kerklaan en oudere aanbouw

Pastoor Verhaegheplein 1, Brugge (West-Vlaanderen)

Hoekhuis met de Kerklaan uit de jaren 1930 en rechts een lage aanbouw uit de 19de eeuw. Behoort tot het dorpsgezicht, beschermd bij K.B. van 28/11/1978.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis en kerkhof

Pastoor Verhaegheplein 13, Brugge (West-Vlaanderen)

Neogotische parochiekerk van Ver-Assebroek en orgel, beschermd als monument bij K.B. van 28/11/1978. De oudste vermelding van Assebroek gaat terug tot 1187.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis

Pastoor Verhaegheplein 11, Brugge (West-Vlaanderen)

Pastorie bij de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangeniskerk. Gebouwd in 1902 en ontworpen door architect Louis Ernest Charels (Brugge).

Beschrijving

De dorpskom Assebroek is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het plein met omringende bebouwing, waaronder de parochiekerk, pastorie, hoeve 't Leenhof, een voormalige gemeenteschool en 19de-eeuwse dorpswoningen en het bouwblok met woningen uit de 20ste eeuw op de hoek van de Jacobus Roelofstraat en de Kerklaan.

Waarden

De kerk Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis, de pastorie en de hoeve met het Pastoor Verhaegheplein en hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de: