Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Dudzele

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Centrum van Dudzele

De dorpskom van Dudzele is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het centrum van Dudzele (onder meer de kerk Sint Pieters Banden, oude pastorie, romaanse torenruïne en huis met smidse) is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Dorpskom Dudzele

Amaat Vynckestraat, Feverystraat, Sint-Lenardsstraat, Westkapelse Steenweg (Brugge)
De dorpskom van Dudzele wordt gevormd door de Sint-Lenardsstraat, het dorpsplein, de Amaat Vynckestraat, de Westkapelse Steenweg en de Damse Steenweg. Centraal bevindt zich de Sint-Pietersbandenkerk met zijn romaanse torenruïne, de voormalige meisjesschool, de pastorie en de voormalige smidse.

Is de omvattende bescherming van

Westkapelse Steenweg 40 (Brugge)
Eenvoudige halfvrijstaande eenlaagswoning vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Dorpswoning met smidse

Westkapelse Steenweg 42 (Brugge)
Voormalige smidse opgenomen in dorpsgezicht. Oorspronkelijke locatie van het Onze-Lieve-Vrouwhuis.

Gedenkkapel van het Heilig Hart

Westkapelse Steenweg (Brugge)
Gedenkkapel van het Heilig Hart voor de gesneuvelden (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Gebouwd in 1919 naar ontwerp van architect René Cauwe (Brugge).

Herberg Oostbrabant

Amaat Vynckestraat 2 (Brugge)
Eénlaagsgebouw met vermoedelijk oude kern daterend uit de 17de eeuw. Verankerde baksteenbouw.

Hoekhuis

Westkapelse Steenweg 46 (Brugge)
Hoekpand bij de Amaat Vynckestraat. Vermoedelijk is huidig volume restant van vroegere brouwerij. Breedhuis met oude 17de-eeuwse kern.

Hoekpand

Sint-Lenardsstraat 47 (Brugge)
Hoekpand met ommuurde tuin, gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw ter vervanging van het Sint-Lenaartshuis. Vrijstaand dubbelhuis met een deels ommuurde tuin. Verankerde witgeschilderde en bepleisterde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels. Bewaard schrijnwerk.

Huis Bona Dies

Amaat Vynckestraat 3 (Brugge)
Vrijstaande woning met hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Twee opkamertraveeën. Verankerde baksteenbouw met bouwnaad tussen hoofdvolume en de twee opkamertraveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof en ruïne Sint-Leonarduskerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
De huidige overblijfselen van de voormalige Sint-Leonarduskerk zijn de zuidelijke traptoren en de zuidelijke scheimuur van de westbouw, opklimmend tot tweede helft 12de eeuw. De huidige kerk is een georiënteerd bedehuis aansluitend bij het type van een hallenkerk uit de 17de eeuw. Gele en rode baksteenbouw onder leien zadeldaken. Omringend kerkhof omhaagd door middel van verschillende hagen. Ten westen, kasseien kerkpad, noord-zuid georiënteerd en geflankeerd met dubbele rij leilinden.

Pastorie Pronkenburg

Amaat Vynckestraat 4 (Brugge)
Huidig gebouw dateert van 1877. Heden vrijstaand dubbelhuis met verankerde bakstenen lijstgevel, bepleisterd en beschilderd boven een grijze plint. Hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Links lager volume van twee traveeën.

Sint-Gregoriusschool

Sint-Lenardsstraat 58 (Brugge)
Gelegen in het dorpsgezicht "Dudzele centrum". Schoolcomplex "Vrije basisschool de Lenaard", gelegen op de hoek van de straat Stokerij, bestaat nu enerzijds uit een gebouw met administratieve functies en anderzijds uit de klaslokalen.