Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Groot Eekhoute

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Groot Eekhoute: boerenhuis, dwarsschuur en wagenhuis en hoevedomein Ten Eekhoute

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het hoevedomein Ten Eekhoute. De boerenwoning met 16de-of 17de-eeuwse kern en de schuur en wagenhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw zijn als monument beschermd.

Waarden

Het hoevedomein zogenaamd Ten Eekhoute is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische en sociaal-culturele waarde: als zijnde respectievelijk
een voormalige 'uithoeve' van de Brugse Eekhoutabdij die na de Franse Revolutie uit het stadsbeeld verdween,
een gaaf bewaarde hoeve-site waarvan de configuratie in feite weinig verschilt van de 18de-eeuwse situatie zoals vastgelegd op de Ferrariskaart (1770-1778), en met als componenten: een nog nauwelijks door de moderne landbouwtechnieken aangetast gebouwenbestand, resten van een dubbele omwalling, grote boomgaard en weilanden.

Oostendse Steenweg 285 (Brugge)
Achteringelegen hoevecomplex te midden van een weiland verbonden met de straat via een dreef. Voormalige uithoeve van de Brugse Eekhoutabdij.