Teksten van Elzenklooster met omgeving

https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1467

Elzenklooster met omgeving ()

Het vroegere Elzenklooster met zijn omgeving, is beschermd als landschap.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Elzenklooster met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/teksten/188371 (geraadpleegd op ).


Elzenklooster met omgeving ()

De omgeving van het vroegere Elzenklooster.

Het vroegere Elzenklooster met in het noorden en ten noordwesten het overblijfsel van de voormalige tuinen. Hier bevond zich vermoedelijk een boomgaard en een park. In het noorden wordt het domein begrensd door de Demer. In de noordwestelijke hoek bevindt zich een sikkelvormige vijver. Momenteel bevinden er zich verschillende hoge (ongeïdentificeerde) bomen.
Het Elzenklooster was een voormalig begijnhof in de 14de eeuw, waarna het omgebouwd werd tot klooster, de noordervleugel dateert van de 17-18de eeuw maar werd later verbouwd. De typisch gesloten structuur overleefde het gebruik als textielfabriek in de 19de eeuw maar werd eind 20ste eeuw gesloopt, enkel de noordervleugel bleef bewaard samen met de poort.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000492, Elzenklooster, bestemmingsvoorstel architect L.G. Bondroit 1980.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Elzenklooster met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/teksten/151043 (geraadpleegd op ).