Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Boodschap met kerkhof en pastorie

Geografisch pakket Klein-Gelmen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Boodschap met omliggend kerkhof en pastorie.

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Boodschap, kerkhof en pastorij zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het huidige sober neogotische kerkgebouw dateert van omstreeks 1881, is een typisch 19de-eeuws standaardontwerp dat de al even typische evolutie van het dorp tot zelfstandige parochie symboliseert. De kerk is niet alleen een representatief onderdeel van de in zijn 19de-eeuwse vormentaal bewaarde dorpskern, maar markeert ook de plaats van een veel oudere kapel, afhankelijk van de parochie Gelinden en later Heers, die al in 1000 wordt vermeld. De symboolwaarde van het gebouw wordt versterkt door de imposante inplanting op een verhoogd terrein.
De kerk vormt het letterlijke en figuurlijke centrum van het dorp, wat enerzijds blijkt uit het nog niet ontruimde kerkhof, waar de dorpsnotabelen hun grafmonumenten hebben en talrijke ijzeren grafkruisen bewaard bleven, anderzijds uil de band met de omgevende bebouwing (waaronder de pastorij en de hoeve Daalstraat 31), waarbij door middel van poorten verschillende sites met elkaar in verbinding worden gesteld.

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap met kerkhof

Klein-Gelmenstraat 1 (Heers)
Neogotische zaalkerk van 1881 naar ontwerp van I.J. Gérard. De kerk is gelegen binnen een ommuurd kerkhof, toegankelijk via een smeedijzeren ingangshek van 1881. Het opvallendste grafteken op het kerkhof is de neogotische tombe Van Grootloon-Renaerts.

Pastorie van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Klein-Gelmenstraat 3 (Heers)
Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit het midden van de 19de eeuw.