Stations Tienen: dienstgebouw

Spoorwegstation van Tienen met dienstgebouw en omgeving

Het dienstgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

industrieel-archeologische waarde

Stilistisch identiek met het stationsgebouw en rond 1891 opgetrokken als polyvalent gebouw, ingeplant vlak voor het station aan de zijde van het stationsplein, vormen de voormalige posterijen een markant voorbeeld van de evolutie en diversiteit van de spoorweggebouwen. Met zijn monumentaliserende, neoklassieke vormgeving, harmonieus aansluitend bij het oudere stationsgebouw en bij de pleinbebouwing, getuigt het vrij omvangrijke, tweelaags bepleisterde volume van vier bij veertien traveeën bovendien van de toenmalige bekommernis voor een kwalitatieve, representatieve vormgeving.

Station Tienen

Vierde Lansierslaan 82-84 (Tienen)
Het station of ontvangstgebouw van circa 1840 is opgevat als een symmetrisch-hiërarchisch gestructureerd langgerekt en wit bepleisterd neoclassicistisch volume. Het volledig vrijstaande, rechthoekige dienstgebouw is van circa 1891.