Twee opgaande beuken

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming vervallen)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Twee fagus sylvatica 'Quercoïdes' met overgangszone
voorlopige beschermingsbesluiten: 11-04-2016  ID: 5942

De beuken werden reeds beschermd als monument in 1996, maar deze bescherming werd vernietigd door de Raad van State in 2005.

Waarden

De twee Fagus sylvatica 'Quercoïdes' zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Fagus sylvatica 'Quercoïdes' is een zeldzame variëteit van de gewone beuk. De schors van deze variëteit wijkt morfologisch af van de algemene kenmerken voor beuk en is (sterk) gegroefd, vergelijkbaar met eikenschors. Deze zeer zeldzame variëteit werd voor het eerst beschreven in Göttingen omstreeks 1800. Sindsdien werden er sporadisch andere vergelijkbare exemplaren aangetroffen in Europa. Er is weinig geweten over het ontstaan en de functie van deze variëteit en er is nog veel onduidelijkheid over de taxonomische status van dit taxon en zijn eigenschappen. De bescherming van deze boom maakt verder onderzoek bijgevolg mogelijk. Door hun omvang zijn beide bomen in het voormalige park Bodart uitzonderlijk; ze zijn de grootste, en mogelijk ook oudste, exemplaren in Vlaanderen van deze beukenvariëteit en zijn bijgevolg kampioenbomen.

historische waarde

De twee beuken Fagus sylvatica 'Quercoïdes' zijn relicten van de eerste generatie parkbomen van het park Bodart dat werd aangelegd in 1890. De twee opgaande beuken bevinden zich in het droge, hoger gelegen zuidelijke gedeelte van dit voormalige park, ter hoogte van het voormalig parkbos dat gedomineerd wordt door oude beuken en typische parkboomsoorten. De twee Fagus sylvatica 'Quercoïdes' beuken zijn de meest zeldzame parkboomsoort binnen dit bomenbestand. Bovendien zijn het de dikste, en dus mogelijk ook oudste, exemplaren van deze variëteit in Vlaanderen.

Restant van het park Bodart

Veilingweg (Leuven)
Verwilderd restant van het oude park 'Bodart' met een ruime collectie parkbomen.

Veilingweg (Leuven)
Achter de parking Bodart, in een verwilderd restant van een oud park, staan twee oude beuken van de variëteit 'Quercoïdes'. Deze zeer zeldzame parkboomsoort, een beuk waarvan de stam een schors heeft zoals van een eik, werd omstreeks 1800 in onze contreien ingevoerd. De stamomtrek van de beuken bedragen 335 cm en 404 cm. Deze laatste is hierdoor ook de dikste van Vlaanderen.

Heeft als overgangszone