Overgangszone

Twee opgaande beuken: overgangszone

Overgangszone van tot (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Twee fagus sylvatica 'Quercoïdes' met overgangszone
voorlopige beschermingsbesluiten: 11-04-2016  ID: 5942

Beschrijving

De overgangszone bij de als monument beschermde beuken omvat het deel van het voormalige parkbos Bodart, waar het parkbos nog herkenbaar aanwezig is.

De overgangszone wordt gemotiveerd doordat beide beuken parkboomsoorten zijn die in een parkaanleg werden aangeplant en dat deze erfgoedcontext omwille van het groot aantal aanwezige typische parkboomsoorten herkenbaar bewaard gebleven is, hetgeen de historische waarde van de twee monumentale beuken versterkt en ondersteunt. Daarnaast draagt de overgangszone bij tot het behoud van een schaduwrijke omgeving noodzakelijk voor het voortbestaan van beide beuken.

Restant van het park Bodart

Veilingweg (Leuven)
Verwilderd restant van het oude park 'Bodart' met een ruime collectie parkbomen.

Twee opgaande beuken

Veilingweg (Leuven)
Achter de parking Bodart, in een verwilderd restant van een oud park, staan twee oude beuken van de variëteit 'Quercoïdes'. Deze zeer zeldzame parkboomsoort, een beuk waarvan de stam een schors heeft zoals van een eik, werd omstreeks 1800 in onze contreien ingevoerd. De stamomtrek van de beuken bedragen 335 cm en 404 cm. Deze laatste is hierdoor ook de dikste van Vlaanderen.

Is overgangszone van

Veilingweg (Leuven)