Beschermd monument

Witte paardenkastanje

Beschermd monument van tot heden

ID
1470
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1470

Besluiten

Bomen
definitieve beschermingsbesluiten: 09-03-1995  ID: 2822

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de witte paardenkastanje die deel uitmaakt van een bomengroep (met onder meer een zomerlinde en moerascipres die tevens beschermd zijn als monument) bij een verdwenen hoeve.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de wetenschappelijke en esthetische waarden van de zomerlinde als volgt werd gemotiveerd:

  • wetenschappelijke waarde: Deze bomengroep heeft een belangrijke wetenschappelijke waarde: naar de ouderdom van de bomen kan alleen maar gegist worden omdat er geen historische of archivalische gegevens voorhanden zijn. Mogelijk gaat het om een aanplant van 100 à 130 jaar oud. Steunend op de databank van de Belgische Dendrologische Inventaris (1987-1992) kan gesteld worden dat de paardenkastanje tot de dikste exemplaren van het Vlaams Gewest behoorde (vijfde plaats qua stamomtrek).
  • esthetische waarde: Deze groep van drie bomen vormt een opvallend en dominant element in het straatbeeld of dorpsgezicht van Sint-Katharina-Lombeek. Vergelijkbare bomengroepen zijn in bebouwde kommen zelden te vinden. Bijgevolg heeft deze bomengroep een belangrijke esthetische waarde.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000066, Meersstraat Witte paardenkastanje, moerascypres en zomerlinde: advies KCML (1995).


Waarden

Een witte paardenkastanje met 4,68 meter stamomtrek gelegen op de hoek van de Meersstraat en Muilemlaan is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

-

artistieke waarde

in casu esthetische waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Witte paardenkastanje

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De witte paardenkastanje maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een moerascipres (Taxodium), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Witte paardenkastanje [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1470 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.