Hoeve Casselaer: woonhuis, schuur en poortgebouw

Besluiten

Hoeve met bijhorende gebouwen, Kasteel van Kortenbos met bijhorend park met bos, pastorie, landerijen en de omgeving Onze-Lieve-Vrouwbasiliek
definitieve wijzigingsbesluiten: 28-03-1985  ID: 11109

Beschrijving

Van de hoeve Casselaer zijn het woonhuis, de schuur en het poortgebouw met flankerend lagere gebouwen beschermd als monument bij ministerieel besluit van 20 mei 1981. Deze bescherming werd op 28 maart 1985 gewijzigd omwille van administratieve redenen. Het is een imposante vierkantshoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw en was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Herkenrode.

Waarden

Het woonhuis, de schuur en het poortgebouw met de flankerende lagere gebouwen van de hoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Hoeve Casselaer

Basiliekstraat 21 (Sint-Truiden)
Imposante vierkantshoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw, voormalige afhankelijkheid der abdij Herkenrode. De hoeve is aan de straat gelegen, in een gaaf bewaarde, landelijke omgeving. Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom het rechthoekig, gekasseide erf.