Teksten van Parochiekerk Heilige Petrus en Paulus: orgel

Parochiekerk Heilige Petrus en Paulus: orgel versie 2 - 1/4/2016 ()

De bescherming als monument omvat het orgel van de parochiekerk Heilige Petrus en Paulus, gebouwd door Jan Arnold Clerinx in 1863.

Parochiekerk Heilige Petrus en Paulus: orgel versie 1 06112013 ()

Orgel gebouwd door Jan Arnold Clerinx in 1863.

Het eerste orgel in de parochiekerk werd in 1752 aangekocht van een klooster te Zepperen. Na de uitbreiding van de kerk, met de bouw van een nieuw doksaal, kon ook een nieuw orgel worden geïnstalleerd. Rond 1860 werd het oude orgel gedemonteerd. Het nieuwe orgel werd in 1863 geplaatst door Jan Arnold Clerinx uit Sint-Truiden. Op de linker binnenzijde van de pedaalkast staat vermeld: ”Place en 1863 par A. Clerinx, A. Radino son accordeur” en op de rechterbinnenzijde: ”Place le 23 juillette 1863 par A. Radino Accordeur St Trond”. Alfons Radino was een stemmer in het bedrijf van Clerinx.

Het orgel is een typisch voorbeeld van een gebrevetteerd orgel uit Clerinx’ tweede stijlperiode. De toestand van het orgel ziet er als volgt uit:

• alle aanwezige pijpen zijn origineel, het zijn pijpen in nagenoeg zuiver tin (front) maar met zeer dunne wanden
  • de houten pijpen zijn uit grenen hout vervaardigd
  • het orgel was voorzien van negentien sprekende registers doch wellicht wegens geldgebrek van de opdrachtgevers werden er slechts zeventien geplaatst
  • alle pijpen uit 1863 bleven bewaard met uitzondering van de 12 kleinsten
  • de windlade bevindt zich nog in nagenoeg originele toestand
  • de windvoorziening is in zijn originele toestand bewaard gebleven, al werd omstreeks de Tweede Wereldoorlog beneden in de kerk in een bergruimte, een ventilator geplaatst van waaruit een windkanaal naar boven loopt.

De orgelkast is een 8’-prospekt in eik, in een laat-klassieke stijl. Het snij- en lijstwerk zijn met bladgoud verfraaid.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000617, Sint-Pauluskerk, verslag ‘De kerk te Geetbets’.
  • FAUCONNIER A., ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.

Auteurs:  May, Laura