Vastgestelde archeologische zone

Bandkeramische site van de Bosberg

Vastgestelde archeologische zone van tot heden

ID
14732
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14732

Besluiten

Bandkeramische site van de Bosberg
vaststellingsbesluiten: 28-06-2018  ID: 14643

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Bandkeramische nederzetting van de Bosberg is gelegen op een plateau met voornamelijk droge leembodems. De site is gekend dankzij oppervlaktevondsten (vuursteen en aardewerk) die er op wijzen dat de nederzetting zich over het hele plateau uitstrekt. Dergelijke nederzettingen zijn sterk gebonden aan de lokale topografie. De begrenzing is daarom geënt op de uitgestrektheid van het aanwezige plateau.

De site is tot heden minder intens onderzocht dan sommige andere Bandkeramische vinplaatsen maar leverde een uitgebreid en overtuigend geheel aan oppervlaktevondsten op. De site vormt potentieel een belangrijk puzzelstuk voor een beter begrip van de aard, chronologie en sociale organisatie van de Bandkeramische nederzettingsstructuur, en zo van het neolithisatieproces in onze streken.



Waarden

archeologische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Bandkeramische site van de Bosberg

Rosmeer (Bilzen)
De Bandkeramische nederzetting van Rosmeer- Bosberg is gelegen op een plateau ten westen van het huidige Rosmeer. Bodemkundig wordt deze zone gekenmerkt door voornamelijk droge leembodems. De site is gekend dankzij oppervlaktevondsten (vuursteen en aardewerk) die er op wijzen dat de nederzetting zich over het hele plateau uitstrekt.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.