Moerascipres

Bomen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft en moerascipres die deel uitmaakt van een bomengroep (met onder meer een witte paarden kastanje en een zomerlinde die tevens beschermd zijn als monument) bij een verdwenen hoeve.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de wetenschappelijke en esthetische waarden van de zomerlinde als volgt werd gemotiveerd:

• wetenschappelijke waarde: Deze bomengroep heeft een belangrijke wetenschappelijke waarde: naar de ouderdom van de bomen kan alleen maar gegist worden omdat er geen historische of archivalische gegevens voorhanden zijn. Mogelijk gaat het om een aanplant van 100 à 130 jaar oud. Steunend op de databank van de Belgische Dendrologische Inventaris (1987-1992) kan gesteld worden dat de paardenkastanje tot de dikste exemplaren van het Vlaams Gewest behoorde (vijfde plaats qua stamomtrek).
  • esthetische waarde: Deze groep van drie bomen vormt een opvallend en dominant element in het straatbeeld of dorpsgezicht van Sint-Katharina-Lombeek. Vergelijkbare bomengroepen zijn in bebouwde kommen zelden te vinden. Bijgevolg heeft deze bomengroep een belangrijke esthetische waarde.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000066, Meersstraat Witte paardenkastanje, moerascypres en zomerlinde: advies KCML (1995).

Waarden

De moerascipres met 3,18 stamomtrek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

Moerascipres

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De moerascipres maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De moerascipres (Taxodium) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek. Op het moment van de bescherming had deze opgaande boom een stamomtrek van 3,18 meter.