Vastgestelde archeologische zone

Prehistorisch sitecomplex in alluviale context van de Vrasenepolder

Vastgestelde archeologische zone van tot heden

vaststellingsbesluiten: 28-06-2018  ID: 14641

Beschrijving

De archeologische zone is gelegen op het grondgebied van de gemeente Beveren, en omvat een trapeziumvormig gebied ten zuiden/ zuidwesten van het dorp Verrebroek. De archeologische zone behoort tot de uitgestrekte alluviale vlakte van de Wase Scheldepolders, en is gelegen aan de zuidelijke rand van de dekzandrug Maldegem-Stekene. In de zone bevindt zich een rijk complex van prehistorische vindplaatsen, met sites uit het finaalpaleolithicum (Federmesser-cultuur), mesolithicum en in mindere mate het neolithicum. De gekende vindplaatsen in de zone zijn gesitueerd op de zuidelijke flank van de dekzandrug, en werden aangetroffen door veldkartering. Boringen en het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen tonen aan dat zich ook in de polder ten zuiden van de dekzandrug duidelijke noord- zuid gerichte hoogtes in het dekzand aanwezig zijn, nu begraven onder veen en klei. Onderzoek in de aangrenzende gebieden bewijst dat deze ruggen een zeer rijk en goed bewaard archief bevatten aan prehistorische vindplaatsen, geassocieerd met een gaaf bewaarde paleolandschap en een goede bodemkundige bewaringstoestand (paleobodems, podzolbodems).

archeologische waarde

Verrebroek, Vrasene (Beveren)
De archeologische zone omvat het gebied van de ‘Vrasenepolder’, gelegen ten zuiden/ zuidwesten van het dorp Verrebroek. Jarenlange prospecties en opgravingen in en nabij deze zone tonen bijzonder rijk en goed bewaard archeologisch bodemarchief uit het mesolithicum.