Vastgesteld varend erfgoed

Opleidingsschip Mercator

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden
ID: 14761   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14761

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het opleidingsschip Mercator. De Mercator is een barkentijn getuigd zeilschip uit 1932, dat als monument is beschermd.Waarden

industrieel-archeologische waarde

De Mercator werd in 1932 gebouwd op de scheepswerf Ramage and Ferguson Ltd. (Leith, Schotland), onder directeur-generaal van het Zeewezen Adrien de Gerlache de Gomery. Het is het enige groot zeilend schoolschip uit die periode dat in opdracht van de Belgische staat werd gebruikt en ingezet.

historische waarde

Sinds 1903 kregen toekomstige koopvaardijofficieren een praktijkopleiding op een schip. In 1903 werd hiervoor de nv Belgische Zeevaartvereniging opgericht. Tussen 1932 en 1960 verzorgde de Merator de opleiding van de toekomstige koopvaardijofficieren. Het heeft voorts waarde omdat het deelnam aan bijzondere wetenschappelijke opdrachten en sportmanifestaties.

sociaal-culturele waarde

Het vaartuig verleent inzicht in de opleidingsmethode bij de Belgische koopvaardij tot in 1960.

wetenschappelijke waarde

Het was voorzien van alle moderne uitrusting (motoren, instrumenten, elektrische uitrusting), terwijl het als een barkentijn was getuigd. De Mercator is zeer compleet bewaard, inclusief de inrichting van de kajuiten.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Mercator

Mercatordok (Oostende)
De barkentijn Mercator werd in 1932 als opleidingsschip voor de Belgische mercantiele vloot gebouwd. In 1961 werd de Mercator als museumschip ingericht. De Mercator ligt sinds 1965 vrijwel onafgebroken in Oostende afgemeerd.