Opleidingsschip Mercator

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat
Locatie Oostende (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • OW000808

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Mercator

Mercatordok (Oostende)

De barkentijn Mercator werd in 1932 als opleidingsschip voor de Belgische mercantiele vloot gebouwd. In 1961 werd de Mercator als museumschip ingericht. De Mercator ligt sinds 1965 vrijwel onafgebroken in Oostende afgemeerd.

Beknopte karakterisering

Typologiezeeschepen, zeilschepen
Dateringinterbellum
Materiaalstaal
Tags Barkentijn, Opleidingsschip

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het opleidingsschip Mercator. De Mercator is een barkentijn getuigd zeilschip uit 1932, dat als monument is beschermd.

Waarden

industrieel-archeologische waarde

De Mercator werd in 1932 gebouwd op de scheepswerf Ramage and Ferguson Ltd. (Leith, Schotland), onder directeur-generaal van het Zeewezen Adrien de Gerlache de Gomery. Het is het enige groot zeilend schoolschip uit die periode dat in opdracht van de Belgische staat werd gebruikt en ingezet.

historische waarde

Sinds 1903 kregen toekomstige koopvaardijofficieren een praktijkopleiding op een schip. In 1903 werd hiervoor de nv Belgische Zeevaartvereniging opgericht. Tussen 1932 en 1960 verzorgde de Merator de opleiding van de toekomstige koopvaardijofficieren. Het heeft voorts waarde omdat het deelnam aan bijzondere wetenschappelijke opdrachten en sportmanifestaties.

sociaal-culturele waarde

Het vaartuig verleent inzicht in de opleidingsmethode bij de Belgische koopvaardij tot in 1960.

wetenschappelijke waarde

Het was voorzien van alle moderne uitrusting (motoren, instrumenten, elektrische uitrusting), terwijl het als een barkentijn was getuigd. De Mercator is zeer compleet bewaard, inclusief de inrichting van de kajuiten.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.