Vastgesteld varend erfgoed

Walenschip Céphée

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

ID: 14763   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14763

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de Doornikenaar Céphée. De Céphée is een unieke houten waal, gebouwd op de werf van Prévost frères et Blond in Merville (Noord-Frankrijk) in 1937. Het schip is als monument beschermd.Waarden

industrieel-archeologische waarde

De Céphée is enige nog bestaande houten Waal in Vlaanderen. Het vaartuig werd gebouwd op de werf van Prévost frères et Blond in Merville (Noord-Frankrijk) in 1937. Het is een zogenaamd walenschip (ook Waal, Walenbak of Doornikenaar genoemd), een type vrachtschip met balkvormige romp zonder kiel. Deze vrij lichte constructies hadden een groot laadvermogen en waren bestemd om gejaagd of gesleept te worden. De meeste Walenschepen hadden midscheeps een ingebouwde roef, die aanvankelijk als paardenstal werd gebruikt. Het type kwam veel voor tot in de jaren 1930. De motorisering en de schaalvergroting van de binnenvaart zorgden voor het verdwijnen van de Walenschepen in het midden van de 20ste eeuw.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Céphée

Jordaenskaai (Antwerpen)
De Céphée is een unieke houten waal, gebouwd op de werf van Prévost frères et Blond in Merville (Noord-Frankrijk) in 1937.


Andere relaties

Is gerelateerd aan

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer (Antwerpen)