Vastgesteld varend erfgoed

Spits Alyv

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De Alyv werd in 1938 gebouwd door de scheepswerf Van Praet-Dansaert in Baasrode. De werf, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de achttiende eeuw, begon in de jaren 1930 aan de productie van de eerste spitsen type auto-moteur. De Alyv getuigt van de overgang van de bouw van sleepspitsen naar motorspitsen op de werven in Baasrode. De romp van het schip werd gebouwd als een sleepspits met een vol gat, maar met enkele aanpassingen om de motor in het ontwerp te integreren.

sociaal-culturele waarde

Het interieur van de schipperswoning is intact bewaard. Het toont aan dat de opdrachtgever de middelen had om een mooi afgewerkt schip te bestellen.

industrieel-archeologische waarde

De Alyv is een spits, wat enigszins contradictorisch wil zeggen dat het gaat om een lang en stomp, balkvormig vaartuig. Het schip werd in geklonken staalplaten en spanten gebouwd. Het achterschip is vol zoals bij gesleepte spitsen. Ook het grote houten roer is nog typisch voor de sleepspitsen. De Alyv werd evenwel bij de bouw meteen voorzien van een motor en een schroef. De woning werd aan de den gebouwd met de stuurhut op het achterdek. Over het ruim werden stalen luiken gelegd.

Alyv

Baasrode (Dendermonde)
De motorspits Alyv werd in 1938 gebouwd door de scheepswerf Van Praet-Dansaert. Het schip maakt deel uit van de collectie van het Scheepvaartmuseum Baasrode.