IJslandvisser Amandine

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Mercatorsluis
Locatie Mercatorsluis (Oostende)
Alternatieve naam O.129

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Amandine

Mercatorsluis (Oostende)

De Amandine werd als laatste IJslandvisser in 1995 uit de vaart genomen. De zijtreiler werd in 1961 door de scheepswerf Panesi in Oostende gebouwd. Vandaag staat het schip in Oostende opgesteld als museumschip.

Beknopte karakterisering

Tags IJslandvaarder, motortreiler

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de zijtreiler Amandine. De Amandine maakte deel uit van de IJslandvloot die vanuit de haven van Oostende viste in de IJslandse wateren. De zijtreiler werd in 1961 door de scheepswerf Panesi in Oostende gebouwd.

Waarden

historische waarde

De Amandine maakte deel uit van de IJslandvloot die vanuit de haven van Oostende viste in de IJslandse wateren. Dit was een belangrijke economische activiteit voor de kuststreek vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot 1970. De Amandine werd als laatste IJslandvisser in 1995 uit de vaart genomen.

industrieel-archeologische waarde

De zijtreiler werd in 1961 door de scheepswerf Panesi in Oostende gebouwd. De stalen romp van het schip werd volledig elektrisch gelast. De enige uitzondering hierop was de bovenbouw (het stuurhuis en de kaartenkamer) die in aluminium werd gebouwd. Het schip had een flink oplopende zeeg (deklijn) en een hoge boeg waarop een stormbak werd geplaatst. In tegenstelling tot het lage achterdek van de vroegere generatie IJslandvaarders zoals de François Musin, had de Amandine een hoog achterdek om het schip tegen achteroplopende golven te beschermen.

wetenschappelijke waarde

De rompvorm, lijnenplan en diepgang zijn het gevolg van de stelselmatige evolutie waarbij een verhoogde zeewaardigheid en stabiliteit werd betracht voor de zeegang en deining van de Noordzee en het noorden van de Atlantische Oceaan.

sociaal-culturele waarde

De IJslandvaart nam een bijzondere plaats in bij de bevolking van de kusthavens. De IJslandvaarders werkten in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, wat menig mensenleven heeft gekost.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.