Vastgesteld varend erfgoed

Sleepboot Amical

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De stoomsleepboot Amical werd in 1914 gebouwd op de werf Huiskens en Van Dijk in Dordrecht (Nederland) in opdracht van het bedrijf van den Bosch. De Amical werd vanaf 1930 ingezet door de firma Haeck en van der Meersche uit Dendermonde om baggerploegen te trekken in de Antwerpse sluizen. In 1986 werd de stoomsleepboot aan het Nationaal Scheepvaartmuseum van Antwerpen geschonken.

industrieel-archeologische waarde

De Amical is een stalen schip dat werd geklonken. Het schip heeft een rechte boeg en geveegde achtersteven om het water los te laten. Centraal op het dek staat de roef met er vlak achter de imposante schoorsteen van de stoomketel.

wetenschappelijke waarde

Het schip werd door een stoommachine van 120 pk aangedreven. De stoomketel werd door de firma Piedboeuf in Jupille gebouwd. De Amical is het enige vaartuig in Vlaanderen dat nog een voortstuwing heeft op basis van stoom.

Amical

Antwerpen (Antwerpen)
De Amical is een stoomsleepboot uit 1914 die vandaag deel uitmaakt van de collectie van het Museum aan de Stroom (MAS).

Is gerelateerd aan

Maritiem park