Garnaalvisser Crangon

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Oostende (West-Vlaanderen)
Alternatieve naam Eldorado, Beaufort V, Assanat

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Crangon

Oostende (West-Vlaanderen)

De Crangon is een garnaalvisser die in 1964 in Zeebrugge bij De Graeve werd gebouwd. Het schip doet vandaag tochten vanuit de haven van Oostende.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Garnaalvisser, Kustvisser

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het vissersvaartuig Crangon. De Crangon is een garnaalvisser die in 1964 in Zeebrugge bij De Graeve werd gebouwd. Het schip doet vandaag tochten vanuit de haven van Oostende. De Crangon is beschermd als varend erfgoed.

Waarden

historische waarde

Het schip werd in 1964 gebouwd op de werf De Graeve in Zeebrugge. De Crangon is één van de laatste houten vissersvaartuigen in België en is het laatste dat uitgerust is met origineel vistuig voor de plankvisserij.

industrieel-archeologische waarde

Het scheepstype wordt in Oostende een garnalenvisser genoemd en gaat terug op het 19de-eeuwse houten kielschip met rondspant zonder spiegel. Het schip beschikt wel over overhangende stevens en werd ook voorzien van een hoge voorbouw door middel van een stalen stormbak. De Crangon heeft nog zijn originele Belgische ABC 3-cylindermotor uit 1964 (145pk). Bovendien is het aanwezige visserstuig eveneens origineel en van Belgische makelij. Het gaat onder meer om het oorspronkelijke via een riem aangedreven winchsysteem en de kookketel en cilinder voor het bereiden van garnaal. De Crangon vormt een materiële getuige van een bepaalde technologische fase in de constructie en uitrusting van vissersvaartuigen.

wetenschappelijke waarde

De Crangon illustreert de plankvisserijmethode waarmee garnaal werd gevist en waarvan het traditionele, proefondervindelijke karakter berust op observatie en het bedenken van praktische en op een bepaald ogenblik beschikbare, aan traditie gebonden en betaalbare middelen om het gestelde doel te bereiken.

sociaal-culturele waarde

De Crangon is een materiële getuige van de kustvaartvisserij uit de jaren 1960 en getuigt aldus van de arbeidsomstandigheden die toen normaal waren. Tevens valt het schip op door de sierlijke vorm die exemplarisch is voor het traditionele ambacht dat typerend is voor de Belgische scheepsbouw en die bepaalde cultuurgebonden esthetische en technische uitgangspunten perfect illustreert.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.