Vastgesteld varend erfgoed

Hoogaarsjacht Dolfijn 2

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

sociaal-culturele waarde

Als zeiljacht gebouwd voor de joodse graficus Rudolf Schönberg (1901-1944), een zoon van een Antwerps bankier. De Dolfijn 2 werd ingeschreven in het jachtenregister van de Royal Yacht Club van België (RYCB) in Antwerpen.

historische waarde

Als representatief en authentiek voorbeeld van een traditionele visie op de bouw van plezierjachten in het interbellum gebaseerd op de hoogaars. Dit is een kleiner scheepstype voor de visvangst op het Scheldebekken. De Dolfijn 2 werd in 1929 gebouwd op de werf Duivendijk in Tholen (Nederland).

wetenschappelijke waarde

Als representatief en uniek voorbeeld van het scheepstype hoogaars onder andere gekenmerkt door de gestrekte boeg, de vloeiende lijn van het berghout en de sterk geronde achtersteven met een kottertuig met een grootzeil met gebogen gaffel.

Dolfijn 2

Jordaenskaai (Antwerpen)