Vastgesteld varend erfgoed

Scheldejol Freja

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De Freja is een Scheldejol gebouwd in 1932. Het type werd in 1912 als eenheidsklasse ontwikkeld. De Antwerpse Royal Yacht Club van België (RYCB) was toen op zoek naar een eenheidsklasse zeilboot die de lat voor alle wedstrijdzeilers gelijk legde. De RYCB zocht naar een betaalbare en stevige boot die goede zeileigenschappen had en kon gebruikt worden voor opleiding, toer- en wedstrijdzeilen. In 1912 tekende Léopold Standaert het ontwerp van de Scheldejol. In de winter van 1912 werden op de werf van De Wachter-Huys in Boom de eerste tien bootjes van het Monotype d’Anvers gebouwd. In de jaren 1920 werd de Scheldejol een populaire wedstrijdklasse. In de jaren 1960 verdwijnt de Scheldejol uit beeld als wedstrijd- en opleidingsboot.

industrieel-archeologische waarde

De Scheldejol werd gebouwd in hout. De huidgangen werden overnaads met klinknagels gemonteerd op lichte spanten. In de kuip staat centraal een midzwaardconstructie van 40 kg ijzer, dat neergelaten 1,24 meter onder het wateroppervlak stak. In het bootje werden typisch vier loden broodjes van telkens 20 kilogram als ballast aangebracht. De Scheldejol heeft een boegsprietje en een vlakke spiegel. Het zeiltuig van 17,58 m² met de stijlopstaande rechte gaffel wordt een houarituig genoemd.

sociaal-culturele waarde

De Scheldejol Freja getuigt van de zoektocht van zeilclubs naar betaalbare en gestandaardiseerde vaartuigen om de drempel voor het zeilen lager te leggen.

Freja

Antwerpen (Antwerpen)