Vastgesteld varend erfgoed

Zeiljacht Herwig

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

ID: 14781   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14781

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het zeiljachtje Herwig. De Herwig is een Scheldekruiser die vele jaren als schoolschip diende voor de Sodipaclub in Antwerpen. Het zeiljachtje werd in 1948 gebouwd naar de plannen van van Hövell.Waarden

historische waarde

In 1947 organiseerde de Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx een ontwerpwedstrijd voor een zeiljacht. Scheepsontwerper baron G.W.W.G. van Hövell dong met zijn ontwerp Boomke van 6,74 meter mee naar de overwinning. Zijn ontwerp kwam als de Scheldekruiser in productie. In 1948 gleed de Herwig op de werf Roeis op de Antwerpse linkeroever het water in.

sociaal-culturele waarde

De Herwig is een zeiljachtje dat vele jaren als schoolschip diende voor de Sodipa zeilclub in Antwerpen.

industrieel-archeologische waarde

De Herwig is een rondspant met een overnaadse huidbeplanking en een platte spiegel. Aanvankelijk was een ophaalbaar midzwaard voorzien. In de jaren 1960 werd de romp van het schip in polyester gezet. Op dat ogenblik werd het optrekbare zwaard vervangen door een vaste kleine kiel en werd een motor ingebouwd.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Herwig

Antwerpen (Antwerpen)
De Herwig is een Scheldekruiser die vele jaren als schoolschip diende voor de Sodipaclub in Antwerpen. Het zeiljachtje werd in 1948 gebouwd naar de plannen van van Hövell.


Andere relaties

Is gerelateerd aan

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer (Antwerpen)