Vastgesteld varend erfgoed

Twaalfvoetsjol Karekiet

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De Karekiet is een twaalfvoetsjol die eigendom was van Olympisch zeilkampioen Leon Huybrechts (1876-1956). Leon Huybrechts was een belangrijk figuur in de Antwerpse Royal Yacht Club de Belgique (RYCB). Hij was ondervoorzitter van 1922 tot 1956. In 1912 lag hij mee aan de basis van de ontwikkeling van de Scheldejol als eenheidsklasse voor jeugdwedstrijden. De Antwerpenaar Huybrechts nam deel aan de Olympische spelen van 1908, 1920, 1924 en 1928. In Londen in 1908 behaalde hij een zilveren medaille in de zes-meterklasse met het zeiljacht Zut van eigenaar Robert Osterrieth. In Antwerpen in 1920 haalde Huybrechts opnieuw een zilveren medaille met het zes-meterjacht Tan-Fe-Pah. De zeilcarrière van Huybrechts kende op de Olympische spelen van Parijs in 1924 zijn hoogtepunt met een gouden medaille in de Scheldejolklasse.

industrieel-archeologische waarde

De twaalfvoetsjol werd in 1913 ontworpen door de Brit George Cockshott. De Karekiet is een in hout gebouwde twaalfvoetsjol met ophaalbaar midzwaard en een Houarituig met een grootzeil van 9,3 m². De klasse werd in 1920 en 1928 geselecteerd als een Olympische wedstrijdklasse.

sociaal-culturele waarde

De twaalfvoetsjol getuigt zoals de Scheldejol van de poging om een betaalbare eenheidsklasse te creëren die alle zeilers tijdens wedstrijden dezelfde kansen geeft.

Karekiet

Antwerpen (Antwerpen)