Vastgesteld varend erfgoed

Kerkschip Sint-Jozef

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

ID
14783
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14783

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het Kerkschip Sint-Jozef. Het kerkschip Sint-Jozef werd als bunkerschip gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt sinds 1952 gebruikt door het apostolaat der schippers. Het kerkschip is beschermd als varend erfgoed.



Waarden

historische waarde

Het kerkschip Sint-Jozef werd tussen 1942 en 1944 als betonnen bunkerschip gebouwd in functie van de bevoorrading van de Duitse vloot. Het is een materiële getuige van de militaire en strategische ontwikkelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij permanent gezocht werd naar verbeteringen en nieuwe technieken om de Duitse vloot te ondersteunen.

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van de gevarieerde toepassingen en mogelijkheden voor het bouwen met gewapend beton, in de scheepsbouw aangeduid als ferrociment. Als gaaf bewaard voorbeeld van een bepaalde fase in de ontwikkeling van de toepassing van ferrociment voor de bouw van scheepsrompen.

sociaal-culturele waarde

De herbestemming als apostolaat der schippers in 1952 en het gebruik van het vaartuig als ontmoetingsplaats voor de binnenschippersgemeenschap geeft het een betekenis voor de haven van Antwerpen.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Kerkschip Sint-Jozef

Houtdok-Noordkaai (Antwerpen)
Het kerkschip Sint-Jozef werd als bunkerschip gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt sinds 1952 gebruikt door het apostolaat der schippers.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.