Vastgesteld varend erfgoed

Sleepspits Lauranda

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

ID: 14784   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14784

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de sleepspits Lauranda. De Lauranda werd in 1928 als sleepspits gebouwd op een werf in Baasrode. Het schip maakt sinds 1978 deel uit van de collecte van het Museum aan de Stroom.Waarden

historische waarde

De sleepspits Lauranda werd op 27 oktober 1928 te water gelaten in Baasrode. De eigenaar en schipper was Jan Verheyen (1896-1978) die samen met zijn echtgenote Francine Tanghe op het schip voer. De stalen spits was vanaf het einde van de negentiende eeuw het werkpaard bij uitstek van het vervoer over rivieren en kanalen. In 1962 telde de Belgische binnenvaartvloot 3.395 spitsen met een totale tonnenmaat van 1,2 miljoen ton. Het aantal sleepspitsen zonder eigen motor was tegen 1962 tot 64 schepen gekrompen. Omdat de Lauranda moest gesleept worden, was ze duurder en trager dan recentere motorspitsen. Daarom vervoerde de Lauranda de laatste jaren van haar actieve carrière vooral goederen over korte afstanden. Het schip werd occasioneel ook als magazijn verhuurd. Eind 1968 ging het schipperskoppel op pensioen.

industrieel-archeologische waarde

De sleepspits Lauranda heeft een balkvormige romp met afgeplat voorschip en vol achterschip. De Lauranda werd opgebouwd uit stalen platen die met klinknagels aan elkaar en aan de spanten werden bevestigd. Het schip had zoals vele sleepspitsen een bijkomend schep- of koproer onder de voorsteven van het schip. Het vrachtruim werd opgehoogd door een opstaande rand, de zogenaamde den. Het stalen roer met lunette werd met een kettingsysteem bediend vanuit de stuurhut achteraan het schip.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Lauranda

Baasrode (Dendermonde)
De Lauranda werd in 1928 als sleepspits gebouwd op een werf in Baasrode. Het schip maakt is 1978 eigendom van de stad Antwerpen. Vanaf 2018 ligt het vaartuig in de provinciale erfgoedsite scheepswerven Baasrode.


Andere relaties

Is gerelateerd aan

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer (Antwerpen)