Vastgesteld varend erfgoed

Riviermijnenveger M477 Oudenaarde

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De M477 is een Herstal-klasse riviermijnenveger (MSI – Mine Sweeper Inshore) die in Kruibeke op de werf Mercantile Marine werd gebouwd tussen mei 1958 en april 1959. De Oudenaarde is één van vijftien Belgische riviermijnenvegers naar Amerikaans model. De thuisbasis van de Oudenaarde was de haven van Kallo. Het schip stond in voor het vrijhouden van de Schelde van mijnen. Dit type mijnenveger werd ook regelmatig ingezet op de Noordzee. Het schip werd op 1 februari 1987 uit dienst genomen.

industrieel-archeologische waarde

De mijnenveger was in hout gebouwd en de uitrusting werd in niet-magnetisch materiaal uitgevoerd.

sociaal-culturele waarde

Het schip had ruimte voor een bemanning van twee officieren, vier onderofficieren en twaalf matrozen. Het getuigt van het leven aan boord van de mijnenvegers.

wetenschappelijke waarde

De MSI was uitgerust met materiaal om mijnen te vegen op een diepte van vier tot tien meter met behulp van akoestische, magnetische en mechanische ontmijningstoestellen.

M477 Oudenaarde

Antwerpen (Antwerpen)