Vastgesteld varend erfgoed

Runabout Pegase

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

ID: 14790   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14790

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de Antwerpse runabout Pegase. De Pegase is een runabout die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen naar Amerikaans model werd gebouwd.Waarden

historische waarde

De Pegase is een runabout die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen naar Amerikaans model werd gebouwd.

industrieel-archeologische waarde

De romp van de Pegase werd in hout gebouwd. Het onderwaterschip is scherp aan de boeg en loopt plat uit naar de spiegel. Er is een windscherm en de ruimte voor de piloot en passagiers kan worden overkapt. Het mooi afgewerkte interieur omvat vooraan een zitbank voor de piloot en een passagier, gevolgd door een tweede zitplaats voor een passagier. De piloot beschikt over een stuur en een reeks aanwijzers. Daarachter staat centraal de watergekoelde motor opgesteld in een houten omkasting. Achteraan zijn nogmaals meerdere plaatsen voor passagiers voorzien.

sociaal-culturele waarde

Een runabout is een kleine motorboot die kan worden gebruikt voor snelvaren, vissen en waterski. Het type ontstond in de jaren 1920. Aanvankelijk waren het geverniste houten boten die al vroeg in de ontwikkeling een stuurwiel kregen in plaats van een helmstok. Dit liet toe om de piloot vooraan in de boot te laten plaatsnemen. De cockpits werden afgeschermd door een windscherm. De eerste grote ontwerpers en producenten waren de Amerikaanse Hacker Boat Company en Chris-Craft. Het type werd beroemd in de jaren 1950 en 1960 door de sportieve Italiaanse runabouts van Carlo Riva.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Pegase

Antwerpen (Antwerpen)
De Pegase is een Antwerpse runabout van vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Amerikaans model.


Andere relaties

Is gerelateerd aan

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)

Maritiem park

Jordaenskaai zonder nummer (Antwerpen)