Vastgesteld varend erfgoed

Reddingsboot Watson 2 Nieuwpoort

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

ID
14792
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14792

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de Watson 2 Nieuwpoort. De Watson 2 is een reddingsboot uit 1948 die diende voor de kust van Nieuwpoort. De reddingsboot werd als varend Erfgoed beschermd.



Waarden

historische waarde

De reddingsboot werd in 1948 gebouwd in op de werf Samuel White op het eiland Wight. De Watson 2 diende als reddingsboot voor de kust van Nieuwpoort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren alle reddingsboten vernield of verplaatst. In 1947 werden drie nieuwe reddingsboten besteld en er werd zoals voorheen voor het Watson-type gekozen vanwege de overvloedig bewezen degelijkheid van dit boottype.

industrieel-archeologische waarde

Dit naoorlogs type reddingsboot werd uitgerust met twee dieselmotoren, een evolutie ingezet in de jaren 1930. Ook andere infrastructuur zoals de stroomgenerator en de elektrische uitrusting, het verswaterkoeling en de mechanisch aangedreven kaapstander zijn representatief voor de technische evolutie van de uitrusting bij reddingsboten.

wetenschappelijke waarde

Wordt geïllustreerd door het overwogen blijvend gebruik van de houtbouw, de verbetering van de onzinkbaarheid en het zelfoprichtend vermogen, het optimaliseren van de uitrusting en de organisatie aan boord, het plaatsen van de schroeven in een tunnel gevormd door de romp zelf ter verbetering van de voortstuwing.

sociaal-culturele waarde

Het organiseren van de reddingsdiensten aan de kust is integraal verbonden met de toenemende aan de zee verbonden economische en maatschappelijke activiteiten zoals de visserij, het vervoer van mensen en goederen en de kustrecreatie.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Watson 2 Nieuwpoort

Nieuwpoort (Nieuwpoort)
De Watson 2 is een reddingsboot uit 1948 die diende voor de kust van Nieuwpoort.

Andere relaties

Is gerelateerd aan

Maritiem park

Jordaenskaai (Antwerpen)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.