Vastgesteld varend erfgoed

Kielboot BB11 Noor

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De Noor is een kielboot van het type BB11 uit 1960. Alle BB11 kielboten werden door Borge Bringsvaerd gebouwd in Drobak (Noorwegen). De kielboot werd in 1956 ontworpen als dagzeiler en wedstrijdboot. Er werden over de jaren ongeveer 1300 exemplaren geproduceerd die in meer dan tien landen worden gezeild.

sociaal-culturele waarde

Op het einde van de jaren 1950 was de Royal Yacht Club van België (RYCB) in Antwerpen op zoek naar een redelijk geprijsd alternatief voor de Draak en 5.5 meter klasse. Er werd in 1960 voor de strikte eenheidsklasse BB11 van Borge Bringsvaerd gekozen. De BB11 was een snelle en zeewaardige kielboot.

industrieel-archeologische waarde

De huidbeplanking in mahonie werd met karveelbouw aangebracht op de gebogen eiken spanten. De kiel is uit eikvervaardigd, het dek uit verlijmd hout. Als ballast werd een gietijzeren blok van 275 kilogram ingewerkt in de kiel. De BB11 voert een torengetuigd sloeptuig met een grootzeil van 7,6 m² en een fok van 3,6 m². Tot de zeiluitrusting behoort ook een spinnaker van 15 m². De mast en giek hebben een ovale sectie en werden in gelamineerde Oregon pine vervaardigd.

Noor

Antwerpen, Lillo (Antwerpen)