Zeiljacht Askoy II

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Zeebrugge
Straat Lanceloot Blondeellaan
Locatie Lanceloot Blondeellaan 21c (Brugge)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Askoy II

Lanceloot Blondeellaan 21c (Brugge)

De Askoy II werd in 1960 gebouwd op de Antwerpse werf Van de Voorde in opdracht van Hugo Van Kuyck. Het is één van de grootste stalen zeiljachten die in België werden gebouwd. Jacques Brel voer twee jaar lang met het schip.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het zeiljacht Akskoy II. De Askoy II werd in 1960 gebouwd op de Antwerpse werf Van de Voorde in opdracht van Hugo Van Kuyck. Jacques Brel voer twee jaar lang met het schip. Vlaggenbrief: K 810264.

Waarden

historische waarde

De Askoy II werd in 1960 gebouwd op de Antwerpse werf Van de Voorde in opdracht van de architect Hugo Van Kuyck. Jacques Brel kocht de Askoy II in 1974 en zeilde ermee naar de Markiezenarchipel in de Stille Oceaan.

industrieel-archeologische waarde

De Askoy II is één van de grootste stalen zeiljachten die in België werden gebouwd. De staalplaten werden aan elkaar gelast en blind geklonken op de L-spanten. Het schip had een langkiel met als bijzonderheid een neerlaadbare kiel.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.