Spits Stroomlijn

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Stroomlijn

Wijnegem (Antwerpen)

De Stroomlijn werd in 1899 als sleepspits gebouwd door de werf Delsaux in Boom.

industrieel-archeologische waarde

De Stroomlijn liep in 1899 van stapel op de werf Delsaux in Boom. Het schip werd als sleepspits zonder motor gebouwd, maar er werd op het einde van de jaren 1950 een motor ingebouwd. Het schip werd tussen circa 1930 en 1960 gebruikt voor het transport van steenkool van Charleroi naar de Rupelstreek. De Stroomlijn werd in ijzer gebouwd. Het schip is balkvormig met een zekere mate van zeeg. De Stroomlijn heeft een klippersteven en paardenkont. Er werd een tunnel onder de kont gebouwd om de schroef water te laten pakken.