Beschermde archeologische site

Middeleeuwse centraalbouw

Beschermde archeologische site van tot (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

voorlopige beschermingsbesluiten: 11-05-2022  ID: 15033

Waarden

De middeleeuwse centraalbouw in Mechelen (Muizen) is beschermd als archeologische site omwille van het algemeen belang gevormd door:

archeologische waarde

De middeleeuwse centraalbouw in Muizen werd ontdekt tijdens archeologisch onderzoek in 1949. Recent archeologisch onderzoek toonde aan dat de restanten van deze centraalbouw nog goed bewaard aanwezig zijn in de bodem. De nog bewaarde toren van de voormalige Sint-Lambertuskerk is onlosmakelijk verbonden met het aanwezige archeologisch bodemarchief. In het opgaand muurwerk van de toren is immers nog de aanzet van de oude centraalbouw waarneembaar. In Vlaanderen zijn slechts een beperkt aantal middeleeuwse centraalbouw constructies gekend en bewaard. De site van de middeleeuwse centraalbouw in Muizen heeft een hoge archeologische erfgoedwaarde gebaseerd op criteria als zeldzaamheid, representativiteit, wetenschappelijk potentieel, landschappelijke context, bewaringstoestand, waarneembaarheid en herinnering.

Midddeleeuwse centraalbouw en toren oude parochiekerk Sint-Lambertus

Muizen-Dorp (Mechelen)
Site van de voormalige Sint-Lambertuskerk, die in 1944 werd getroffen door een Duitse V1-bom en waarvan enkel de toren behouden bleef. De toren onderging ingrijpende herstellingen voltooid in 1625, maar gaat in kern terug tot een centraalbouw, waarvan de restanten bij archeologisch onderzoek in 1949 werden blootgelegd. Deze centraalbouw had een doorsnede van ongeveer 16 meter en een lengte van 23 meter. De bouw moet - op basis van recent archeologisch onderzoek - gedateerd worden in de laat-Ottoonse periode of de vroeg-romaanse periode, en zeker na 1020.

Wordt opgevolgd door