Erfgoedlandschap

Zorgbos Maasmechelen

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Zorgbos Maasmechelen' werd aangeduid op basis van de vastgestelde ankerplaats 'Mijnsite Eisden, Mechelse Heide en Mechels Bos' bij gemeentelijk RUP 'Zorgbos'.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Mijnsite Eisden, Mechelse Heide en Mechels Bos

Niel-bij-As (As), Lanklaar (Dilsen-Stokkem), Mechelen-aan-de-Maas, Opgrimbie, Vucht (Maasmechelen)
De aaneengesloten heide- en boscomplexen worden doorsneden door de steilrand van het Kempisch Plateau. In Ven Onder de Berg ligt een voor Europa uniek laaglandhoogveen. In de omgeving van de heide komen belangrijke concentraties van wintereikenrelictbosjes, struwelen, houtwallen en afzonderlijke stoven voor. De Mechelse Heide telt nog bunkers en loopgraven die teruggaan tot de inrichting als Duits militair oefenterrein in de Eerste Wereldoorlog. De 19de-eeuwse naaldhoutaanplantingen hebben een drevenpatroon dat de systematische aanleg in functie van de mijnbouw verraadt. Langs de Zuid-Willemsvaart ligt de voormalige mijnsite van Eisden, via het Kolenspoor verbonden met het station van As. Naast de vier terrils getuigen nog enkele gebouwen en mijninstallaties van de vroegere mijnsite.