Kustvisser N116 Nostalgie

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Nieuwpoort (Nieuwpoort)

De N116 Nostalgie is een kustvisser die in 1961 werd gebouwd bij Degraeve in Zeebrugge.

Tags Garnaalvisser, Kustvisser

industrieel-archeologische waarde

De N116 Nostalgie is een kustvisser die in 1961 werd gebouwd bij Degraeve in Zeebrugge voor rekening van Raphaël Beyen. Het vaartuig kreeg een uitrusting voor de boomkorvisserij. De vorm van de houten romp gaat terug op het negentiende-eeuwse gezeilde houten kielschip zonder spiegel. De moderne variant heeft evenwel overhangende stevens wat toelaat om het roerwerk intern op te stellen en een efficiënte schroef te installeren. De Nostalgie werd voorzien van een hoge voorbouw in staal, de zogenaamde stormbak.

sociaal-culturele waarde

Het vaartuig geeft een zicht op het typische werk aan boord van een kustvisser.

wetenschappelijke waarde

De Nostalgie is een voorbeeld van de houten garnalenvisser zoals die aan de Vlaamse kust werd gebouwd tot in de jaren 1960.