Zeiljacht Outka

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Oostende (West-Vlaanderen)
Alternatieve naam BEL274

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Outka

Oostende (West-Vlaanderen)

De Outka is een kitsjacht dat in 1963 werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende, naar een ontwerp van de Franse scheepsarchitecten Maurice Amiet en Gaston Grenier.

Beknopte karakterisering

Tags Zeiljacht, Kitsjacht

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het zeiljacht Outka. De Outka is een kitsjacht dat in 1963 werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende, naar een ontwerp van de Franse scheepsarchitecten Maurice Amiet en Gaston Grenier. Het jacht is beschermd als varend erfgoed. Op het moment van bescherming (2010): Vlaggenbrief K 744553.

Waarden

historische waarde

De Outka is een kitsjacht dat in 1963 werd gebouwd op de werf Maria Hots in Oostende naar een ontwerp van de Franse scheepsarchitecten Maurice Amiet en Gaston Grenier.

industrieel-archeologische waarde

Het schip illustreert de overgang van de one-off productie naar de seriebouw waarbij scheepstypes zowel in de traditionele houtbouw als in de vernieuwende polyesterglasvezel methode werden gebouwd.

wetenschappelijke waarde

Het jacht illustreert het overwogen blijvend gebruik van de houtbouw, de zoektocht naar een hogere mate van ontzinkbaarheid en een groter zelfoprichtend vermogen, de optimalisatie van de volledige uitrusting en de organisatie aan boord en een verbeterde plaatsing van de schroef.

sociaal-culturele waarde

Als voorbeeld van de democratisering van de pleziervaart kort na de Tweede Wereldoorlog en vanwege de betekenis van de boot en van zijn voormalige eigenares, Francine Duwez, voor de zeilgemeenschap van Oostende.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.