Vastgesteld varend erfgoed

Wedstrijdzeiljacht Tomidi

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De Tomidi is een wedstrijdzeiljacht dat als de Rucanor tweemaal deelnam aan de Whitbread Round the World Race. Het hoogzeezeiljacht behaalde met schipper Staf Versluys uitstekende resultaten.

wetenschappelijke waarde

Het schip werd ontworpen door de befaamde Franse ontwerper Guy Ribadeau-Dumas en werd door de Nederlandse werf Frans Maas gebouwd. Het had een vooruitstrevende architectuur met een inklapbare achtersteven en werd gebouwd in moderne composietmaterialen.

sociaal-culturele waarde

De Tomidi speelde een inspirerende rol voor de zeilsport in België. Het schip vaart nu nog steeds uit en verzorgt de opleiding van nieuwe zeilers. Het zeiljacht met vele zeilmijlen overal ter wereld fungeert als ambassadeur tijdens bijvoorbeeld de Tall Ships Race.

Tomidi

Oostende (West-Vlaanderen)