Wedstrijdzeiljacht Tomidi

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Oostende (West-Vlaanderen)
Alternatieve naam Rucanor Tristar; BEL 763; Rucanor Sport

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Tomidi

Oostende (West-Vlaanderen)

De Tomidi is een wedstrijdzeiljacht dat als de Rucanor tweemaal deelnam aan de Whitbread Round the World Race.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Zeiljacht, Wedstrijdzeiljacht

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de Tomidi. De Tomidi is een wedstrijdzeiljacht dat als de Rucanor tweemaal deelnam aan de Whitbread Round the World Race. Het jacht is als varend erfgoed beschermd.

Waarden

historische waarde

De Tomidi is een wedstrijdzeiljacht dat als de Rucanor tweemaal deelnam aan de Whitbread Round the World Race. Het hoogzeezeiljacht behaalde met schipper Staf Versluys uitstekende resultaten.

wetenschappelijke waarde

Het schip werd ontworpen door de befaamde Franse ontwerper Guy Ribadeau-Dumas en werd door de Nederlandse werf Frans Maas gebouwd. Het had een vooruitstrevende architectuur met een inklapbare achtersteven en werd gebouwd in moderne composietmaterialen.

sociaal-culturele waarde

De Tomidi speelde een inspirerende rol voor de zeilsport in België. Het schip vaart nu nog steeds uit en verzorgt de opleiding van nieuwe zeilers. Het zeiljacht met vele zeilmijlen overal ter wereld fungeert als ambassadeur tijdens bijvoorbeeld de Tall Ships Race.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.