IJslandvisser O305 François Musin

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Antwerpen (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

O305 François Musin

Antwerpen (Antwerpen)

De O305 François Musin is een zijtreiler voor de IJslandvaart die in 1948 in Oostende bij Béliard-Crighton werd gebouwd.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags IJslandvaarder, Motortreiler

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de O305 François Musin. De Musin is een zijtreiler voor de IJslandvaart die in 1948 in Oostende bij Béliard-Crighton werd gebouwd. De IJslandvaarder werd als varend erfgoed beschermd.

Waarden

historische waarde

De O305 is een zijtreiler voor de IJslandvaart die in 1948 in Oostende bij Béliard-Crighton werd gebouwd. De Musin is een getuige van de IJslandvaart. Dit was een belangrijke economische activiteit voor de kuststreek vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot 1970.

industrieel-archeologische waarde

Het schip is gebouwd als een geklonken staalconstructie hoewel ten gevolge va de technologische evolutie van de Tweede Wereldoorlog de meeste werven al waren overgeschakeld op de sterkere en minder arbeidsintensieve lastechnieken. Het schip was een zijtreiler.

wetenschappelijke waarde

De rompvorm en lijnenplan zijn het gevolg van de stelselmatige evolutie waarbij een verhoogde zeewaardigheid en stabiliteit werd betracht voor de zeegang en deining van de Noordzee en het noorden van de Atlantische Oceaan.

sociaal-culturele waarde

De IJslandvaart nam een bijzondere plaats in bij de bevolking van de kusthavens. De IJslandvaarders werkten in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, wat menig mensenleven heeft gekost.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.