Vastgesteld varend erfgoed

IJslandvisser O305 François Musin

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

ID
14821
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14821

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de O305 François Musin. De Musin is een zijtreiler voor de IJslandvaart die in 1948 in Oostende bij Béliard-Crighton werd gebouwd. De IJslandvaarder werd als varend erfgoed beschermd.



Waarden

historische waarde

De O305 is een zijtreiler voor de IJslandvaart die in 1948 in Oostende bij Béliard-Crighton werd gebouwd. De Musin is een getuige van de IJslandvaart. Dit was een belangrijke economische activiteit voor de kuststreek vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot 1970.

industrieel-archeologische waarde

Het schip is gebouwd als een geklonken staalconstructie hoewel ten gevolge va de technologische evolutie van de Tweede Wereldoorlog de meeste werven al waren overgeschakeld op de sterkere en minder arbeidsintensieve lastechnieken. Het schip was een zijtreiler.

wetenschappelijke waarde

De rompvorm en lijnenplan zijn het gevolg van de stelselmatige evolutie waarbij een verhoogde zeewaardigheid en stabiliteit werd betracht voor de zeegang en deining van de Noordzee en het noorden van de Atlantische Oceaan.

sociaal-culturele waarde

De IJslandvaart nam een bijzondere plaats in bij de bevolking van de kusthavens. De IJslandvaarders werkten in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, wat menig mensenleven heeft gekost.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

O305 François Musin

Antwerpen (Antwerpen)
De O305 François Musin is een zijtreiler voor de IJslandvaart die in 1948 in Oostende bij Béliard-Crighton werd gebouwd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.