Bebakeningsschip Doel

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Antwerpen (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Doel

Antwerpen (Antwerpen)

Het bebakeningsschip Doel werd in 1952 gebouwd door Béliard-Crighton in Oostende in opdracht van het ministerie van Verkeerswezen voor het onderhoud van de betonning op de Schelde.

Beknopte karakterisering

Typologiedrijvende werktuigen, motorschepen
Dateringna WO II
Materiaalstaal
Betrokken personen
Tags Bebakeningsschip, Werkschip

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het bebakeningsschip Doel. Het schip werd in 1952 gebouwd door Béliard-Crighton in Oostende in opdracht van het ministerie van Verkeerswezen voor het onderhoud van de betonning op de Schelde. De Doel werd als varend erfgoed beschermd. Europanummer: 06105312.

Waarden

historische waarde

Het bebakeningschip Doel werd gebouwd in 1952 door Béliard-Crighton in Oostende in opdracht van de Belgische staat en sindsdien ingezet voor het onderhouden en stelselmatig aanpassen van de bebakening langs het Belgische deel van de Zeeschelde. Dit wijst op het toenemend belang dat door de overheid werd gehecht aan de veiligheid op de vaarwegen ten gevolge de steeds toenemende intensiteit van de scheepvaart na de Tweede Wereldoorlog.

industrieel-archeologische waarde

De romp van het bebakeningschip Doel is een voorbeeld van een overgangsfase in de scheepsbouw waarbij zowel klinknagelverbindingen als aan elkaar gelaste platen worden gebruikt. Het schip bezit nog zijn oorspronkelijke dieselmotor: een ABC zescilinder van 250 pk. Mast, giek, lieren, ankerrollen en sterkte van de constructie zijn ontworpen voor de specifieke taak van het schip. Het bebakeningschip is dan ook een uniek en gaaf bewaard voorbeeld van een specifiek voor haar taak ontworpen en gebouwd werkschip.

wetenschappelijke waarde

Lijnenplan, onderdompeling, langse en dwarse stabiliteit zijn bedacht op het lichten en onderhouden van bebakening.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.