Vastgesteld varend erfgoed

Bebakeningsschip Doel

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

ID
14822
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14822

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het bebakeningsschip Doel. Het schip werd in 1952 gebouwd door Béliard-Crighton in Oostende in opdracht van het ministerie van Verkeerswezen voor het onderhoud van de betonning op de Schelde. De Doel werd als varend erfgoed beschermd. Europanummer: 06105312.



Waarden

historische waarde

Het bebakeningschip Doel werd gebouwd in 1952 door Béliard-Crighton in Oostende in opdracht van de Belgische staat en sindsdien ingezet voor het onderhouden en stelselmatig aanpassen van de bebakening langs het Belgische deel van de Zeeschelde. Dit wijst op het toenemend belang dat door de overheid werd gehecht aan de veiligheid op de vaarwegen ten gevolge de steeds toenemende intensiteit van de scheepvaart na de Tweede Wereldoorlog.

industrieel-archeologische waarde

De romp van het bebakeningschip Doel is een voorbeeld van een overgangsfase in de scheepsbouw waarbij zowel klinknagelverbindingen als aan elkaar gelaste platen worden gebruikt. Het schip bezit nog zijn oorspronkelijke dieselmotor: een ABC zescilinder van 250 pk. Mast, giek, lieren, ankerrollen en sterkte van de constructie zijn ontworpen voor de specifieke taak van het schip. Het bebakeningschip is dan ook een uniek en gaaf bewaard voorbeeld van een specifiek voor haar taak ontworpen en gebouwd werkschip.

wetenschappelijke waarde

Lijnenplan, onderdompeling, langse en dwarse stabiliteit zijn bedacht op het lichten en onderhouden van bebakening.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Doel

Antwerpen (Antwerpen)
Het bebakeningsschip Doel werd in 1952 gebouwd door Béliard-Crighton in Oostende in opdracht van het ministerie van Verkeerswezen voor het onderhoud van de betonning op de Schelde.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.