Zeiljacht Ramrod

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Straat
Locatie Oostende (West-Vlaanderen)

Ramrod

Oostende (West-Vlaanderen)

De Ramrod werd in 1959 als een wedstrijdjacht gebouwd door Port Hamble in Hamble-le-Rice (Verenigd Koninkrijk).

Tags Zeiljacht, Wedstrijdzeiljacht

historische waarde

De Ramrod werd in 1959 gebouwd door Port Hamble in Hamble-le-Rice (Verenigd Koninklijk) voor Selwyn Slater en R. McLoughlin. Het jacht werd getekend door Arthur C. Robb (1908-1969), die in 1954 al de kutter Uomie voor Selwyn had getekend. De Uomie onderscheidde zich door een goede handelbaarheid en nam deel aan de drie grootste oceaanzeilwedstrijden uit die periode: Fastnet, Bermuda en Sydney-Hobart. Het wedstrijdjacht Ramrod beschikte, als een verdere ontwikkeling van de Uomie, ook over uitstekende zeilkwaliteiten. In 1959 won het jacht de tweede editie van de Admirals Cup, samen met de twee andere Britse boten Myth of Malham en Griffin II.

industrieel-archeologische waarde

De Ramrod is gebouwd in Makoré (een tropisch hardhout van de Sapotaceaefamilie) op eiken spanten. De rompvorm is een traditionele langkiel met loden kiel. Het roer is aan de kiel aangehangen.

sociaal-culturele waarde

De Ramrod is een wedstrijdjacht, dat sinds 1966 als een snel toerzeiljacht wordt gebruikt.