Vastgesteld varend erfgoed

Wedstrijdjacht Edelweiss II

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

ID: 14824   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14824

Besluiten

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Beschrijving

Deze vaststelling betreft de Edelweiss II. Het schip is een wedstrijdzeiljacht volgens de zes meterregel, dat tijdens de Olympische spelen in Antwerpen van 1920 een gouden medaille behaalde. Het jacht is als varend erfgoed beschermd.Waarden

historische waarde

Het schip werd in 1914 gebouwd als wedstrijdjacht naar ontwerp van Linton Hope. In wedstrijdmiddens was Hope één van de meest succesvolle ontwerpers. Zelf haalde hij goud tijdens de Olympische Spelen. De Edelweiss II is het eindpunt van de ontwikkeling binnen de eerste "6 metre rule", een eerste rating formule. Met een breedte van amper 5,5 voet is dit jacht extreem smal in verhouding tot de lengte zo'n 35 voet. Bij de bouw van het schip werd gekozen voor een genua en een Marconi-getuigd grootzeil. Het jacht won een gouden medaille tijdens de Olympische spelen in Antwerpen in 1920.

industrieel-archeologische waarde

Vanwege de bouwmethode van het schip met een kiel, gestoomde spanten en huidbeplanking in een "tight/closed seamed" verband.

wetenschappelijke waarde

Als voorbeeld van de evolutie in de hydrodynamica, waarbij de ontwerper een maximale efficiëntie wist te bereiken binnen de bestaande klassereglementering.

sociaal-culturele waarde

Vanwege de inspirerende rol die het schip speelde voor de zeilsport in België.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Edelweiss II

Kapellen (Antwerpen)
De Edelweis II is een wedstrijdjacht volgens de zes meterregel, dat in 1920 op de Olympische spelen in Antwerpen een gouden medaille behaalde.