Kustvisser O148 Snipe

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Zandvoorde
Straat
Locatie Zandvoorde (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

O148 Snipe

Zandvoorde (Oostende)

De Snipe is een garnaalvisser die in 1958 in Oostende door August Loy werd gebouwd voor Charles Deblauwe.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Kustvisser, Garnalenvisser, Motortreiler

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het visserschip O148 Snipe. De Snipe is een garnaalvisser die in 1958 in Oostende door August Loy werd gebouwd voor Charles Deblauwe.

Waarden

industrieel-archeologische waarde

De Snipe is een garnaalvisser die in 1958 in Oostende door August Loy werd gebouwd voor Charles Deblauwe. De O148 Snipe is een houten rondspant kielschip. De rompvorm van zogenaamde garnalenvissers gaat terug op het negentiende-eeuwse houten kielschip, zonder vlakke spiegel. Het vaartuig beschikt over één dek en heeft overhangende stevens. De Snipe heeft een afgerond puntig gat dat toelaat om het roerwerk intern op te stellen en een efficiënte schroef te installeren. Het schip werd voorzien van een hoge vooropbouw, de zogenaamde stormbak. De romp van de Snipe werd gebouwd in eik, terwijl de stormbak, de behuizing van het logies en de stuurhut in staal werden uitgevoerd.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.