Lichtschip West-Hinder 1

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Alternatieve naam Lichtschip 1

West-Hinder 1

Rupelmonde (Kruibeke)

Tags Lichtschip, Operationele schepen

Beschrijving

Vaststelling van het lichtschip West-Hinder 1. De West-Hinder 1 werd gebouwd in Oostende bij Béliard-Crighton in 1950 en diende als lichtschip voor de kust. Het schip ligt vandaag in Rupelmonde.

industrieel-archeologische waarde

De lichtschepen 1, 2 en 3 werden in 1950 in Oostende bij Béliard-Crighton gebouwd. De schepen vormen een visitekaartje van het vakmanschap van de werf.

wetenschappelijke waarde

De lichtschepen 1, 2 en 3 werden vanaf 1950 met een beurtrol ingezet om de zandbanken Wandelaar en West-Hinder met hun lichtbaken aan te duiden. Ze werden eveneens gebruikt als observatieschepen. Het derde schip lag als reserve in de haven. De lichtschepen werden in 1994 uit dienst genomen en vervangen door elektrische lichtplatformen.