Lichtschip West-Hinder 2

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Zeebrugge
Straat
Locatie Zeebrugge (Brugge)
Alternatieve naam Lichtschip 2

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

West-Hinder 2

Zeebrugge (Brugge)

De West-Hinder 2 werd gebouwd in Oostende bij Béliard-Crighton in 1950 en diende als lichtschip voor de kust. Het schip ligt vandaag op de kaai in Zeebrugge.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Lichtschip, Operationele schepen

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het lichtschip West-Hinder 2. De West-Hinder 2 werd in 1950 gebouwd in Oostende bij Béliard-Crighton en diende als lichtschip voor de kust. Het schip ligt vandaag op de kaai in Zeebrugge.

Waarden

industrieel-archeologische waarde

De lichtschepen 1, 2 en 3 werden in 1950 in Oostende bij Béliard-Crighton gebouwd. De schepen vormen een visitekaartje van het vakmanschap van de werf.

wetenschappelijke waarde

De lichtschepen 1, 2 en 3 werden vanaf 1950 met een beurtrol ingezet om de zandbanken Wandelaar en West-Hinder met hun lichtbaken aan te duiden. Ze werden eveneens gebruikt als observatieschepen. Het derde schip lag als reserve in de haven. De lichtschepen werden in 1994 uit dienst genomen en vervangen door elektrische lichtplatformen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.