Vastgesteld varend erfgoed

Spits Santo Antonio

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

industrieel-archeologische waarde

De Santo Antonio is een spits met spiegelgat die in 1907 door Van Garsse in Moerbeke werd gebouwd. De Santo Antonio heeft de vorm van een Rijnkast, maar werd gebouwd op spitsenmaat aangepast aan de Noord-Franse sluizen. Het voorschip is redelijk scherp, terwijl het geveegde achterschip het loslaten van het water bij het slepen op rivieren zoals de Rijn moest vergemakkelijken. Bij de motorisatie werd een tunnel aangebracht om de efficiëntie van de schroef te verhogen. Het stalen roer werd met een ketting bediend vanuit de stuurhut. De Santo Antonio had een bijkomend schep- of koproer. De Santo Antonio werd aanvankelijk gejaagd of gesleept, maar werd later gemotoriseerd.

De originele woning is nog aanwezig met houten kastjes, twee slaapkamers en een stoof.

Santo Antonio