Vastgesteld varend erfgoed

Touwsleper Brabo 3 (1983)

Vastgesteld varend erfgoed van tot heden

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

historische waarde

De Brabo 3 werd in 1983 in opdracht van het havenbedrijf Brabo cvba op de scheepswerf Vennekens in Boom gebouwd. De romp en opbouw zijn gebaseerd op het ontwerp van de scheepsarchitect Frits Mulder. Hiermee is het één van de weinige touwslepers van Vlaamse makelij. De Brabo 3 heeft heel zijn carrière als Boot 19 dienst gedaan voor Brabo cvba in de haven van Antwerpen. Touwslepers zijn een belangrijke schakel bij het aan- en afmeren van grote zeeschepen die de kaaimuren niet dicht kunnen naderen. De bootsman haalt met de touwsleper de trossen op aan voor- en achtersteven van het schip en maakt ze vast op de kade. Vervolgens kan de bemanning het schip met behulp van scheepslieren zo zacht mogelijk langszij hieuwen.

industrieel-archeologische waarde

Touwslepers hebben een uitzonderlijke manoeuvreerbaarheid: ze hebben een korte draaicirkel en een grote acceleratie. Dit is belangrijk om tijdig weg te geraken tussen de kade en het zeeschip. De hoge manoeuvreerbaarheid wordt bereikt door een sterke motor, een in verhouding groot roer en grote slingerkimmen aangebracht op de rondspantbouw voor stabilisatie. De boot werd gebouwd met Cortensstaalplaten van 6 mm dikte, gelast op een rondspantbouw met spanten om de 30 cm. Langsscheeps werden halve assen van 2,5 cm dikte aangebracht die als verstevigingen dienen. Immers, in functie van de opdracht moest de Brabo 3 schepen bijduwen zonder de rompen te beschadigen. Verder zijn er op de rondspantbouw grote slingerkimmen aangebracht, die het schip bij scherpe wendingen stabiliseren.

Grembergen (Dendermonde)
De Brabo 3 is een touwsleper die in 1983 in Boom werd gebouwd.