Zeiljacht Zeearend

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat
Locatie Oostende (Oostende)
Alternatieve naam Wal, Collingwood, Merlin

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Zeearend

Oostende (Oostende)

De Zeearend is een 100 m² windval die in 1938 gebouwd werd op de Duitse scheepswerf Burmeister aan de Weser rivier. Het zeiljacht kent een lange geschiedenis met vele eigenaars doorheen verschillende Europese landen.

Beknopte karakterisering

Typologiepleziervaartuigen, zeilschepen
Dateringinterbellum
Materiaalhout
Tags Zeiljacht

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het zeiljacht Zeearend. De Zeearend is een 100 m² windval die in 1938 gebouwd werd op de Duitse scheepswerf Burmeister aan de Weser rivier. Het zeiljacht kent een lange geschiedenis met vele eigenaars doorheen verschillende Europese landen.

Waarden

historische waarde

De Zeearend is een 100 m² Windval die in 1938 gebouwd werd op de Duitse scheepswerf Burmeister aan de Weser rivier. Het zeiljacht kent een lange geschiedenis met opeenvolgende eigenaars uit verschillende Europese landen. Windval is de benaming die na de oorlog door de Britten werd gegeven aan zeiljachten die in de jaren 1930 in opdracht van de Duitse Kriegsmarine werden gebouwd. Zij werden als opleidingsschepen gebruikt in de Baltische zee. Na de Tweede Wereldoorlog werden de zeiljachten als deel van de Duitse herstelbetalingen overgedragen aan de Royal Navy van het Verenigd Koninkrijk.

sociaal-culturele waarde

Als opleidingsschip van de Duitse marine en later als plezierjacht.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.