Vastgesteld varend erfgoed

Peilschip Krankeloon

Vaststelling inventaris varend erfgoed
vaststellingsbesluiten: 16-06-2017  ID: 14472

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vastgesteld varend erfgoed vind je op onze website.

industrieel-archeologische waarde

Het peilschip Krankeloon werd in 1953 gebouwd door Beliard-Crighton in Oostende voor het Bestuur van het Zeewezen. Aanvankelijk was er een diesel-elektrische voortstuwing: twee motoren van Walschaert-ACEC met een vermogen van 82 kw bij 850 toeren per minuut dreven ieder een compound dynamo van 13,5 kw bij 230 volt aan. De twee generatoren waren in serie geschakeld en voeden de voortstuwingsmotor van 147 kw op 440 volt. Het schroeftoerental kon zo in snelheid en richting snel en zeker worden gewijzigd. Vandaag wordt het schip aangedreven door twee Mercedes-Benz diesels van 172 pk.

wetenschappelijke waarde

Het schip werd ingezet door de Hydrografische dienst en de Studiedienst der Schelde. De Krankeloon werd genoemd naar een zandplaat in de Schelde en was een verbeterde versie van het hydrografische schip De Parel uit 1938. De Krankeloon was indertijd uitgerust voor de werkzaamheden van de studiedienst en de hydrografische dienst.

Krankeloon

Geel (Antwerpen)
Het peilschip Krankeloon werd in 1953 gebouwd door Béliard-Crighton in Oostende voor het Bestuur van het Zeewezen.