Peilschip Krankeloon

Vastgesteld varend erfgoed van 16-06-2017 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Geel
Deelgemeente Onbepaald
Straat
Locatie Geel (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Krankeloon

Geel (Antwerpen)

Het peilschip Krankeloon werd in 1953 gebouwd door Béliard-Crighton in Oostende voor het Bestuur van het Zeewezen.

Beknopte karakterisering

Typologiemotorschepen, onderzoeksschepen
Dateringna WO II
Materiaalstaal
Betrokken personen
Tags Hydrografisch schip, Peilschip

Beschrijving

Deze vaststelling betreft het peilschip Krankeloon. Het hydrografisch schip Krankeloon werd in 1953 gebouwd door Béliard-Crighton in Oostende voor het Bestuur van het Zeewezen. Meetbriefnr: BR 34659 B.

Waarden

industrieel-archeologische waarde

Het peilschip Krankeloon werd in 1953 gebouwd door Beliard-Crighton in Oostende voor het Bestuur van het Zeewezen. Aanvankelijk was er een diesel-elektrische voortstuwing: twee motoren van Walschaert-ACEC met een vermogen van 82 kw bij 850 toeren per minuut dreven ieder een compound dynamo van 13,5 kw bij 230 volt aan. De twee generatoren waren in serie geschakeld en voeden de voortstuwingsmotor van 147 kw op 440 volt. Het schroeftoerental kon zo in snelheid en richting snel en zeker worden gewijzigd. Vandaag wordt het schip aangedreven door twee Mercedes-Benz diesels van 172 pk.

wetenschappelijke waarde

Het schip werd ingezet door de Hydrografische dienst en de Studiedienst der Schelde. De Krankeloon werd genoemd naar een zandplaat in de Schelde en was een verbeterde versie van het hydrografische schip De Parel uit 1938. De Krankeloon was indertijd uitgerust voor de werkzaamheden van de studiedienst en de hydrografische dienst.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.